lunes, 3 de junio de 2013

Editorial : ALTRES SISTEMES ELECTORALS

Muchas veces he expresado para mí cual es el sistema electoral más justo, y expongo lo que pienso , porque con él evitaríamos lo que está pasando en nuestra ciudad :

El Alcalde es elegido en segunda ronda de entre los que se presentan al cargo entre los dos más votados en una primera ronda, salvo que alguno hubiera obtenido en ésta más del 50% de los votos en cuyo caso quedaría automáticamente elegido . No podría ser destituido más que por dimisión o causas judiciales . 

Los concejales se presentan por distritos electorales, y por el mismo sistema de a dos vueltas , de forma uninominal, es decir, se presenta una persona y no un partido por cada distrito, con lo que un no adscrito a ningún partido y siempre que presentara una serie de apoyos mínimo, podría obtener el acta de concejal .

Con ello nos encontraríamos con que el elegido Alcalde negociaría con los que se supones son los mejores de la ciudad cada tema o crearía un grupo con quién entendiera mejores hasta tener una mayoría suficiente, , pués han contado con el voto de la mayoría de los ciudadanos de su distrito , fuera de intereses partidistas. 

Problema : Que al representar a una zona de la ciudad tenderían a pactar lo que más beneficie a cada distrito  particularmente .

Alternativa : Las listas abiertas, es decir, que cada partido presente a una serie de candidatos uninominalmente por cada ciudad o distrito supramunicipal y que cada ciudadano pueda elegir a "x" personas de cada lista y no a todas ellas como actualmente , hasta un número determinado : Es decir, como hacemos ahora en el senado .

El mismo sistema se aplicaría para la elección de Presidentes y diputados, y en este caso si contarían más los partidos, al agruparse bajo unas mismas siglas los que se presentaron por ella ..

Esto sí sería una democrácia más real, pués los ciudadanos elegiríamos a quienes creamos son mejores, y no a muchos mediocres encubiertos en una lista cerrada .

Y , ¿ porqué no se aplica ? : Porque los grandes partidos están llenos de mediocres trepas a los que se les acabaría el chollo . ¿ O no ? .

Moltes vegades he expressat per a mi qual és el sistema electoral més just, i expose el que pense , perquè amb ell evitaríem el que està passant en la nostra ciutat : 


L'Alcalde és triat en segona ronda d'entre els que es presenten el càrrec entre els dos més votats en una primera ronda, llevat que algun haguera obtingut en esta més del 50% dels vots i en este cas quedaria automàticament triat . No pot ser destituit salvo que dimitisca o causes judicials i sería sustituit pel segon més votat . 


Els regidors es presenten per districtes electorals, i pel mateix sistema de a dos voltes , de forma uninominal, és a dir, es presenta una persona i no un partit per cada districte, amb la qual cosa un no adscrit a cap partit i sempre que presentara una sèrie de suports mínim, podria obtindre l'acta de regidor . 


Amb això ens trobaríem amb que el triat Alcalde negociaria amb els que se suposes són els millors de la ciutat cada tema o crearia un grup amb qui entenguera millors fins a tindre una majoria suficient, perquè han comptat amb el vot de la majoria dels ciutadans del seu districte , fora d'interessos partidistes . 


Problema : Que al representar a una zona de la ciutat tendirien a pactar el que més beneficie a cada districte particularment . 


Alternativa : Les llistes obertes, és a dir, que cada partit present a una sèrie de candidats uninominalmente per cada ciutat o districte supramunicipal i que cada ciutadà puga triar a "x" persones de cada llista i no a totes elles com actualment , fins a un número determinat : És a dir, com fem ara en el senat . 


El mateix sistema s'aplicaria per a l'elecció de Presidents i diputats, i en este cas si comptarien més els partits, a l'agrupar-se davall unes mateixes sigles els que es van presentar per ella.


 Açò sí que seria una democràcia més real, perquè els ciutadans triaríem als que creguem són millors, i no a molts mediocres encoberts en una llista tancada . 


I, perquè no s'aplica : perquè els grans partits estàn replets de mediócres trepes als que s'acabaría el xollo . O no ? . 

No hay comentarios:

Publicar un comentario