viernes, 21 de junio de 2013

Editorial : DE PLEITS I CONTRAPLEITS

Me pregunta un conocido blog, seguidor de éste, el porque unas veces afirmo que el tema judicial puede ir para largo y otras veces que no . 

Que bonito debe de ser mandar
y que a uno le obedezcan cuando
todos quieren mandar ...
Pués bién, aclarar que cuando digo corto me refiero al recurso que ha presentado el PP-Karina Vercher , siempre según los plazos que estos manejan (sólo hay que ver las declaraciones del señor Elena en la prensa sobre que es un procedimiento especial y de los normalmente cortos plazos en la resolución de éstos y las declaraciones de hoy del señor Vidal de que la resolución puede estar antes de Agosto)  y de la postura que tomen unos y otros con respecto al resultado de éste .

Porque si este es positivo a los intereses del PP y Karina, no lo descarto y menos como lo ha planteado el señor Elena de derechos fundamentales, etc., la otra parte puede bien recurrirlo ante instancia superior con lo cual el tema va para bien largo, incluso pienso que salvo mediada cautelares podría acabar la legislatura con Vidal como Alcalde sin resolución judicial . O pueden, creo que será el camino por lógico que emprenderían, auspiciar la anulación por nulo de pleno derecho del recurso y con este todas sus consecuencia y entre ellas el famoso auto de medidas cautelares, que Karina presentó contra el acuerdo plenario de declararla no adscrita , recurso que según ellos tienen ganado de calle y que yo modéstamente pienso que también pués está legalmente claro que sólo puede recurrir una acto administrativo aquel regidor que hubiera votado en contra del mismo y la señora Vercher no lo hizo, se ausentó del pleno , y no conozco jurisprudencia que avale que el ausentarse equivalga a votar en contra ( si estoy equivocado ruego me lo hagan saber y rectifico) . En este caso el plazo sería más corto aunque tampoco inmediato , por la lentitud de unos tribunales españoles saturados hasta la médula, y podríamos encontrarnos con unos Alcaldes de quita y pon antes de acabar la legislatura , como ocurrió en Siero , en donde ya van por el tercer alcalde en dos años . También cabría, seguro que no por lo que he oído, que acataran la sentencia y ahí se acabó el proceso judicial .

Y en el caso contrario, que la resolución del recurso sea negativo a los intereses populares-señora vercher, estos pueden recurrir también a instancias superiores , como he dicho un proceso largo, y por lo que salvo medidas cautelares bastante improbables por lo visto en Siero, Jordi Juan se mantendrá en la alcaldia probáblemente  hasta que acabe la legislatura sin resolución judicial definitiva al respecto, o pueden acatar la resolución y ahí se acabó todo el proceso judicial . 

Así que y en resumen, dependiendo del resultado del recurso y de la postura que frente a éste tomen los perjudicados, podemos encontrarnos con unos plazos judiciales más o menos largos o cortos .

 Y a todo esto  mientras el juzgado de lo civil no sentenciase a favor de Karina, en cuyo caso entra en juego la sentencia del TS de Valencia que dice que no sólo es tránsfuga quién por expulsión o por decisión propia abandona un grupo político y apoya una moción de censura para cambiar el Alcalde , sino también quién aún perteneciendo a  un grupo desoye las directrices de éste sobre el tema ... Ahí yá el tema iría para largo no, lo siguiente .  

Pero bueno, como digo siempre, son sólo unas modestas y sinceras opiniones de un aprendiz a diario de derecho y además no experto en este campo jurídico, por lo que ruego a los señores comentaristas, de una lado y otro, contrarios a los mismas no me den demasiada leña por ellas y sobre todo no quieran deducir de las mismas sobre quién quiero que gane o que pierda : Son sólo eso, modestas opiniones, nunca afirmaciones ni deseos . Gracias .

Em pregunta un conegut blog, seguidor d'este, el perquè unes vegades afirme que el tema judicial pot anar per a llarg i altres vegades que no . 

Doncs bé, aclarir que quan dic curt em referisc al recurs que ha presentat el PP-Karina Vercher , sempre segons els terminis que estos manegen (només cal veure les declaracions del senyor Elena en la premsa sobre que és un procediment especial i dels normalment curts terminis en la resolució d'estos vore nota i les declaracions huí mateix de Vidal sobre que podem tindre resolució abans Agost ) i de la postura que prenguen els uns i els altres respecte al resultat d'este . 


Perquè si este és positiu als interessos del PP i Karina, no el descarte i menys com ho ha plantejat el senyor Elena de drets fonamentals, etc., l'altra part pot bé recórrer-ho davant d'instància superior amb la qual cosa el tema va per a ben llarg, inclús pense que excepte mediada cautelars podria acabar la legislatura amb Vidal com a Alcalde sense resolució judicial . O poden, crec que serà el camí per lògic que emprendrien, auspiciar l'anul·lació per nul de ple dret del recurs i amb este totes les seues conseqüència i entre elles la famos auto de mesures cautelars, que Karina va presentar contra l'acord plenari de declarar-la no adscrita , recurs que segons ells tenen guanyat de carrer i que jo modéstamente pense que també perquè està legalment clar que només pot recórrer una acte administratiu aquell regidor que haguera votat en contra del mateix i la senyora Vercher no ho va fer, es va absentar del ple , i no conec jurisprudència que avale que l'absentar-se equivalga a votar en contra (si estic equivocat prec m'ho facen saber i rectifique) . En este cas el termini seria més curt encara que tampoc immediat , per la lentitud d'uns tribunals espanyols saturats fins a la medul·la, i podríem trobar-nos amb uns Alcaldes de lleva i posa abans d'acabar la legislatura , com va ocórrer en Siero , on ja van pel tercer Allcalde en dis anys .També cabria, segur que no pel que he sentit, que acataren la sentència i ací es va acabar el procés judicial . 


I en el cas contrari, que la resolució del recurs siga negatiu als interessos populars-senyora vercher, estos poden recórrer també a instàncies superiors , com he dit un procés llarg, i pel que excepte mesures cautelars prou improbables pel que s'ha vist en Siero, Jordi Juan es mantindrà en l'alcaldia probáblemente fins que acabe la legislatura sense resolució judicial definitiva respecte d'això, o poden acatar la resolució i ací es va acabar tot el procés judicial . Així que i en resum, depenent del resultat del recurs i de la postura que enfront d'este prenguen els perjudicats, podem trobar-nos amb uns terminis judicials més o menys llargs o curts . 


I a tot açò mentres el jutjat del civil no sentenciara a favor de Karina, doncs en este cas entra en joc la sentència del TS de València que diu que no sols és trànsfuga qui per expulsió o per decisió pròpia abandona un grup polític i recolza una moció de censura per a canviar l'Alcalde , sinó també qui encara pertanyent a un grup desoeix les directrius d'este sobre el tema ... Ací ja el tema aniria per a llarg no, el següent . 


Però bo, com dic sempre, són només unes modestes i sinceres opinions d'un aprenent a diari de dret i a més no expert en este camp jurídic, per la qual cosa prec als senyors comentaristes, d'una costat i un altre, contraris a les mateixes no em donen massa llenya per elles i sobretot no vullguen deduir de les mateixes sobre qui vull que guanye o que perda : Són només això, modestes opinions, mai afirmacions ni desitjos . Gràcies .


17 comentarios:

  1. T'expliques com un llibre obert. Un llibre obert de xinés. Veritat que no has cursat l'assignatura "Aprendo a escribir"? Mai es tard.

    ResponderEliminar
  2. Més clar aigua. És un dels punts de l'informe llegit per Carme Canet, que tu el dius d'una altra manera:

    "perquè està legalment clar que només pot recórrer una acte administratiu aquell regidor que haguera votat en contra del mateix i la senyora Vercher no ho va fer, es va absentar del ple , i no conec jurisprudència que avale que l'absentar-se equivalga a votar en contra (si estic equivocat prec m'ho facen saber i rectifique)"

    I l'absencia voluntaria, no absent tot el ple sino eixe punt, o siga no té cap d'interés en defensar-se perquè sap ho té perdut. I no val a dir que se n'ix perquè era un tema que l'implicava perquè en un altre plenari i en punt del dia que podiem dir era continuació d'este, el de tornar a l'adscripció, es queda i vota a favor. ¿Qui la convenç que ara es quede quan era la mateixa situació uns mesos després?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Els drets fonamentals están per damunt de les votacions, ja que el que el fet de que la regidora no vote en contra com dius va fer no vol dir que no puga recorrer. És igual que si al plenari del 6 de maig, es vota per majoria que la regidora no torne al grup municipal. La jutge que va dictar les mesures cautelars les podría haber fet cumplir per damunt del que és vote al plenari. El que es vota a un plenari no va a missa. S'han de respectar sempre els drets fonamentals, per damunt del que es vote a un plenari. Si estiguera tan clara la cosa com dius, ja hagueren desestimat el recurs.

      Eliminar
  3. Això que tu dius, segons els advocats no es aixina i l'informe també ho diu: "ja que el que el fet de que la regidora no vote en contra com dius va fer, no vol dir que no puga recorrer." Si no vota en contra tots diuen que no pot recorrer i l'informe ho diu ben clar que el recurs es nul de ple dret i per tant eixes mesures cautelars s'haurien d'anular.

    I segons diuen els professionals, el recurs contra la decisió del plenari que la llevava del Grup d'EU, no té res a vore amb la moció i el recurs que han fet el PP i KV contra la paralització del plenari.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Anem a vore, el jutge valorarà el fons (drets fonamentals), és a dir, si torna al Grup Municipal o no per tal de no vulnerar els seus drets. Encara no has respost, ¿què prevaleixen els drets de les persones o el procediment? Saps massa bè que un jutge pot obviar la forma si justifica que els drets fonamentals d'una persona están en joc.

      Eliminar
  4. Eixe famós i carissim informe no es la Paraula de Deu. Es un informe fet a mida per encarrec d una de les parts. Si l informe l haguera demanat el PP al mateix advocat, els arguments serien totalment diferents

    ResponderEliminar
  5. En el cas del recurs administratiu contra la decisió de l'ajuntament, la jutgessa preguntara: ¿S'han complit les cautelars? .
    I el secretari enviarrà l'acte on Karina Vercher torna a ser adscrita al grup d'EUPV i la jutgessa dira: S'ha complit.
    I sobre allò que li demana ara Karina Verhcer en relació a la moció la mateixa jutgessa segur que diu, com ja ha dit en l'auto, els temes politics no son de la meua competencia. Que es vegen o que els demanen on pertoquen.

    I en el segon punt, els drets fonamentals si es veu que Karina Vercher esta expulsada d'EU (ací no es tindrà en compte per a res el que ha dit la jutgessa anterior per ser un altre tema) dirà que no podia signar la moció de censura i en pau.

    El problema es que mescleu els dos actes, i son independents. I cadascun es falla o es decideix amb independencia.
    ¿Com ho veu el Sr. Estruch advocat?

    ResponderEliminar
  6. Per 7.200 € jo puc argumentar i demostrar el que vullgau, per molt increïble que semble. Es el que te el dret a la defensa, no confondre el dret a la justícia. Ací Bloc i PSOE s'estan defenent d'una situació política, no estan demanant justícia.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. O el que ve a ser el mateix, defendre la seua poltrona!

      Eliminar
  7. Tu sí, però el problema es que tu no eres el gabinet d'advocats que va fer l'informe, i no tens un prestigi a nivell de comunitat i d'Espanya, i que no va a llançar eixe prestigi al fem i perdre'l només per 7.200 euros (IVA inclós) quan com ací ja s'ha dit nomes alguna minuta d'Ajuntaments de l'Horta els va representar 3'5 milions.

    A mi això de "jo puc argumentar i demostrar el que vullgau..." em sembla una completa "boutade" i una falta de respecte als professionals de l'informe.

    Estos gabinets accepten la faena si veuen que es una cosa guanyada o amb prou certesa de guanyar, sino declinen amablement i educadament. Ells no es posen a la faena i l'accepten per fer el ridicul, i menys quant es un informe on consta el seu nom.

    I això de que no demanen justicia, una altra "boutade".
    Clar que demanen justicia, la que creuen que s'ha d'aplicar ací. Perquè si els donen la raó, resultaria que si hagués anat endavant la moció hauria estat una injusticia. Per tant estan demanant justícia, o si vols que parle la justicia.

    I no es una situació política sinó legal ¿Pot o no pot firmar una regidora expulsada una moció de censura? Segons les sentencies no, perquè encara que hi ha una provisionalitat per la cautelar, les sentencies del TSJ Asturies i Valencia són clares i diuen que amb eixes provisionalitats s'aniria en contra del espiritu de la llei que es evitar els transfugismes.
    A més el TSJ valencià ho diu més clar encara: es transfuga també el regidor que vota en contra del que li demana i vol el partit pel qual ha estat elegit. Fins i tot ací ja no diu ni nomena el fet que estiga expulsat. Només votar en contra de la decisió del partit. I tots sabem, i està reflectida en mil llocs, quina es la postura d'EUPV.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No guanyen o perden, ja que aquest informe es llig el dia 29 de maig i no savem si es presenta al jutjat. Sols era un informe jurídic per a que Carmen Canet no es fera enrere eixe dia.

      Eliminar
    2. Això és "Mandato Imperativo" el qual el Tribunal Constitucional va donar la raó a Fernando Martinez Castellanos, (que va ser alcalde de València) quan va ser expulsat pel seu partit com a concejal del PSOE alegant que " los puestos electos pertenecen a los elegidos y no a los partidos en cuyas listas los consiguieron". Amb lo qual va sentar jurisprudència. A més en els casos que tu cites, no hi han mesures cautelars i per tant no es comparable.

      Eliminar
  8. No estic d acord en quant a l informe del prestigiós advocat. Mira, jo treballe en una oficina pública i, en concret, l any passat un buffet d advocats de Valencia, de molt més renom que el de l informe, va portar un cas d una gran empresa de la Safor. Ho van pedre i eren els demandants. Aixina es que en estes coses no es pot cantar victòria fins que la justicia falle a favor d uns o altres. Moltes vegades casos que pareixen clars es perden.

    ResponderEliminar
  9. Anonim 12:46 no mescles coses.
    Ningu ha dit que si l'expulsen d'EU definitivamente i per sentencia judicial deixarà de ser concejala. Seguirà de concejala perquè l'acta es d'ella. Per això ara fa el que fa ara, perquè l'acte de concejala es propia. Això ho sabem tot, no has descobert res de nou.
    No es el mateixa cosa el que parlem. Si esta expulsada, no pot firmar mocions, pero continuarà de concejala. Com passa ara.

    ResponderEliminar
  10. A mi em passa el reves que a tu. Jo estic en eixa situació i ho hem guanyat tot. I el meu bufete també és tant o més prestigios que el de l'informe.

    ResponderEliminar