miércoles, 18 de septiembre de 2013

Gab. Premsa Ajuntament , 25 ANIVERSARI COVA BOLOMOR

Tavernes celebra el 25é aniversari de les excavacions del Bolomor la setmana del 23 al 28 de setembre

Visites guiades, tallers d’indústria lítica i foc, actes acadèmics, seminaris, conferències, taules rodones en què participen els millors especialistes espanyols sobre el jaciment del Bolomor i la nostra prehistòria, són alguns dels eixos vertebradors dels actes preparats per a celebrar els 25 anys de les excavacions arqueològiques d’un dels jaciments prehistòrics més importants de tota Europa.

Des del dilluns 23 fins al dissabte 28 de setembre, els actes commemoratius del 25é aniversari de les excavacions arqueològiques de la cova del Bolomor són el centre d’atenció de la Valldigna.

L’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna ha preparat, conjuntament amb l’equip científic de les excavacions del Bolomor, els actes commemoratius de l’efemèride.

Les visites guiades permetran l’accés controlat a les excavacions. Seran tres visites guiades al dia els dies 23 a 26, en horaris de 17h, 18h i 19h, amb un límit de 30 persones per visita. El dissabte 28 l’horari serà 9:30, 10:30h, 11:30h i 12:30h, també amb un màxim de 30 persones per grup i comptarà amb la col·laboració del Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna. Els tiquets de visita estan a disposició dels interessats en les oficines del poliesportiu municipal.

Està prevista la realització de dos tallers de confecció d’indústria lítica (de la pedra) i del foc en la plaça de la casa de la cultura, a les 10h i a les 11:30h del matí del dilluns 23 al dijous 26. Dissabte els tallers es realitzaran en la mateixa cova del Bolomor durant les visites guiades.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, ha animat i convidat a “veïns i visitants a gaudir de les activitats commemoratives del 25 aniversari, i a més vull que potenciem entre tots un dels jaciments prehistòrics europeus més importants que presenten un excepcional registre sobre la utilització del foc al llarg de 250.000 anys, i que valorem, a més, en la justa mesura, el valor patrimonial cultural que suposa per a tots nosaltres la cova del Bolomor. Convide tots els ciutadans a acostar-se a la seua cova, perquè la coneguen i valoren la seua importància en casa nostra i a escala mundial”.

Els dies 26 i 27  tindrà lloc un seminari que comprendrà diverses xerrades, conferències i taules redones, com ara “La història de la Cova del Bolomor”, de Virginia Barciela; “La vida y cultura del hombre del Bolomor”, per Pablo Sañudo; taula redona “El patrimoni històric de la Valldigna”, moderada per la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tavernes, Vanessa Martí, amb la participació de  Salvador Vila, Antoni Grau, Isabel Canet, Josep Estruch i Vera Pons; conferència de Juan Luis Arsuaga “¿Quienes eran los hombres de Bolomor?”.

El dijous 26, a més, es presentarà el llibre Cova del Bolomor: 25 años en busca de un tiempo perdido, de Virginia Barciela, Ruth Blasco, Felipe Cuartero, Josep Fernández, Laura Hortelano i Pablo Sañudo, que han comptat amb la col·laboració de Raúl Felis, Carlos Ferrer, Miquel Joan, Juan Moragues i Carolina Aparicio. El llibre està editat pel Museu de Prehistòria de València, de la Diputació de València.

El divendres 27 tindrem Josep Fernández amb la conferència “Bolomor i l’origen del foc”; Ruth Blasco amb “El menú Neandertal”; Manuel Santonja amb “El Pleistoceno medio en la península ibérica”. El seminari finalitza amb la taula redona “La cova del Bolomor en el Paleolítico medio europeo”, moderada per Valentín Villaverde, en què participaran Jordi Rosell, Manuel Vaquero, Manuel Santonja, Emili Aura i Josep Fernández. 

22 comentarios:

  1. Els Neandertals tenia més coneixement que els que ens governen. Ells no feien bisonts al carrer!!

    ResponderEliminar
  2. No pero els maltractaven de veritat i els mataven. Cosa que ara no fan els "moderns".
    Tampoc eren tan ignorants per dir el que tu dius: bisonts a la Valldigna!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si que eres ignorant, tu! No els maltractaven, els mataven per a menjar, igual que ara. A no ser que sigues vegetarià, segur que menjes carn d'un animal que l'han matat per a servir d'aliment.
      Els Neardentals tenien més trellat que els que ens governen, que defensen a l'oposició allò que neguen quan están al govern. Sols has de llegir el blog del pardal, per vore el que pregonaven abans de les eleccions i el que están fent ara, i vore una serie de despropòsits i contradiccions.
      Els Neardentals estaven a la cova del Bolomor pero Jordi no sap ni on està.
      Els que tu anomenes "moderns" permeten que 93 xiquets que es queden sense beca de menjador i patisquen fam. Els Neardentals repartien el menjar per a que ningú patira fam. Tampoc feien festes majestuoses, ja que no tenien recursos per a fer-ho . Sentin-vos els motius que doneu per no abaixar l'IBI, pareix que no deurieu tirar els diners conforme esteu fent.

      Eliminar
    2. Anem a vore. Eixos que tu dius que donen menjar a 93 xiquets, fa més de dos anys que tenen congelades les subvencions aprovades a la petita i mitjana empresa, fa anys que no paguen els depenents, deuen milions a les farmàcies, no paguen el manteneiment dels centres escolars, les residències de la tercera edat fa mesos que no veuen un duro, a data de hui deuen més de 5000 milions d'euros a proveidors (dades de Montoro però jo crec que en són més) i damunt eixos que tu dius no se'ls ocurrix altra cosa que pujar el tipus marginal de l'IRPF al màxim permés (el 54%), pujar l'Impost de Transmisions Patrimonials, el de Patrimoni i uno nou que s'han inventat sobre els certificats d'eficiència energètica (lo de que anaven a baixar impostos li sona a algú? això sí que són contradiccions....però a lo bestia). Però a més a més el jefes d'eixos que tu dius ara resulta que es trauen de la mànega una reforma de les pensions que ho pinten como ho pinten van a llevar de la butxaca dels pensionistes 30000 milions d'euros.
      Ara bé sí que tenen 30000 euros per aun partit de bàsquet de la selecció espanyola (que en elatres llocs val 50000) sí que tenen 16 milions d'euros que val la F1 (és lo que pense que val perquè ens neguen als ciutadans les dades exactes de les despeses) sí que tenen diners per pagar "traductores rumanes" als directius d'EMARSA......

      I estos són els liberals que van a salvarnos? Però si pareixen socialdemócrates d'esquerres? Jacques Delors els faria un monument a tots estos?

      Austeritat? sí
      Baixada d'impostos? precís per a dinamitzar l'economia i el consum
      Menos fanfarries? pues si
      Polítiques socials? sí

      Però, si vos pareix bé, comencem per lo gros. Lliçons dels que ens han pujat l'IBI durant 15 anys poques.

      Eliminar
    3. Sr. Gordon, molt bé tot el que diu, però els liberals estan tots al mateix costat, el dels diners fàcils, tant dona que estiguen al PP i al PSOE. Ara, a Compromís, veuen ocasió de tocar poder i ja van molts pensant en el negoci del poder polític, acabaran abandonant lo de esquerres i lo d'ecologistes, ja sols els quedarà lo de nacionalistes, que és com no dir res (el PP i PSOE i demés partits estatals també són nacionalistes però no s'ho atribueixen). Quan de mal ha fet l'espill nortenc de CIU. Tant de bò no acabem ací amb les mateixes corrupteles que al principat a pesar de canviar d'amos.

      Eliminar
  3. Enrique. Podries reconduir el debat al tema del Bolomor?

    ResponderEliminar
  4. Per favor. No ixira el pp denunciant i atacant este acte? Estan tardant. La quadrilla de demagogcs i rabieters q tenum de oposicio

    ResponderEliminar
  5. Estoy harto. Entre Festiverns y ahora la Cova de Bolomor me tienen y nos tienen a todos fritos. Menos Festivern, menos Botifarra y menos Bolomor y más preocuparse de la gente.
    A ver ahora que nos importa lo que hacían los de hace 100.000 años. Ya lo dijo ese gran alcalde que fue Eugenio Pérez "a mi me interesa la gente que vive ahora y no la de Bolomor de hace cien mil años", pues estos catalanistas que hagan lo mismo y que se preocupen de los de ahora.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. A mi me importa un bledo lo que pensava Eugenio Perez! El alcalde de l'alta tensio! Aixo es la nostra historia, la nostra cultura! Sino vos importa, aneu sen a Madrid!

      Eliminar
    2. Això, aneu-se'n uns a Madrid i altres a catalunya i deixeu-nos a la gran majoria tranquils!

      Eliminar
    3. Valencia es la meua terra. La meua llengua, els meus origens. Atres son uns venuts a madrid i a castella, com els qui ens governen! Que no pinten fabra! El partit de "los valencianos"...

      Eliminar
  6. Totalment d'acord anonim de les 18:27.
    Repartien i no feien com ara la Diputació, que fa un programa i deixa fora al 70% dels xiquets de Tavernes. Igual és perquè Tavernes no es "feudo" del PP, que estic segur per ahi van els tirs.

    I ja posats a repartir, ens podriem repartir també els sobres de Barcenas, tot el que han robat d'Emarsa, de Noos, tot el que s'han gastat en la Formula 1 i un llarg rosari d'etcetera.
    També estic ben segur que eixes bestieses de furtar a la comunitat mai no les hagueren fetes els homes de Bolomor.

    I no es per res, però en el blog del pardal hi ha un parell de fotografies de l'alcalde de visita en la cova interessant-se pels treballs i demés. Cosa que amb el PP no passava, que des de l'any 1995 fins al 2011, només van pujar una vegada al jaciment, l'any 1998 i va ser perquè els socis del Bloc van preparar la visita institucional. En tota la resta de temps i anys, res de res.
    Ni tan sol els seus alcaldes van concedir mai una entrevista al director del jaciment que les demanava any rere anys fins que es va cansar i cap petició d'ajuda com arreglar el camí o millorar els accesos van atorgar.

    Fins i tot la presentació del llibre de la tesi doctoral del director de les excavacions a la Casa de la Cultura, que es un compendi de tot el qeu s'ha fet en els primers 20 anys, va haver-lo d'organitzar l'Associació de Veïns i l'entitat cultural Nacionalistes de la Valldigna perquè l'Ajuntament del PP va passar, que es una manera digna de dir que no va voler saber res.

    ResponderEliminar
  7. Algú em pot dir què fa Vanessa Martí moderant la taula???

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Algo tindrá que fer la xica, no sols alegrar la vista. A vore si parla i sentim el seu to de veu. En dos anys no l'he sentit dir ni una paraula.

      Eliminar
    2. Em pareix un comentari masclista i de mal gust pero el deixe per a mes gloria de qui l, ha fet , per a que es veja on arriva la animaversio al adversari .
      No conec el curriculum de Vanessa ni m.importa . Si m, importa la seua llavor i en lo que a mi respeta ha sigut bona : Es una persona atenta i que ha actuat diliginment i al moment davant els problemes . Aixi que estos comentaris sobren sobre ella o sobre qualsevol alta dona i no en consentire ni uno mes .

      Eliminar
    3. Em referisc a que en el bloc sempre donen protagonisme a Jordi i a Vanessa a penes la nomenen. (per això he dit que no he sentit la seua veu).
      L'altre comentari, és per a contestar-li al que fa la pregunta, que insinua que Vanessa sols és una cara bonica.

      Eliminar
    4. Perdona, jo no insinue que només és una cara bonica (cree el ladrón...). Jo apunte què pot moderar algú que de la matèria "ni flowers". M'importa res que siga atenta o templada.

      Eliminar
  8. Moderar la taula. Tu ja ho has dit. ¿No pot moderar?
    Es llicenciada, té una carrera superior, és regidora de Medi Ambient, és guapa, templa, ben vestida i mderna, i dona bona imatge. Que més vols?

    No em digues que li tens zels.

    ResponderEliminar
  9. I tu com saps que de la materia ni "flowers"?

    ¿Tu diries que un infermer es un gran especialista en preshistoria, el millor coneixedor de Bolomor i una de les persones més reputades avui dia en l'us del foc per l'home durant el paleolitic?

    Dons eixe home infermer, que treballa tot l'any d'infermer excepte el mes de vacances que ho fa a Bolomor, es el director de les excavacions J. Fernàndez.

    Les aparences enganyen.
    Una persona com tu diria: I que fa un infermer al costat d'Arsuaga, donant conferencies i prenent part d'una taula rodona sobre el Neandertal?

    Ai mare quants en cria la farina i ella fina que fina!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. I això implica que Vanessa si que te "flowers powers"?

      Eliminar
  10. No això implica que parleu per parlar.
    Jo hauria posat a quatre carreres.

    ResponderEliminar