lunes, 5 de mayo de 2014

Editorial : UN VOT MENYS

Dissabte esperavem amb ganes poder escoltar al candidat de Primavera Europea  al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, Alcalde de Burjasot i candidad número 1 d'eixa llista i per Compromís .

I el volíem escoltar en directe perquè no és el mateix sentir declaracions cara en  que per escrit, en directe es veuen cosses que en la premsa es poden escapar, i més quant tens enfront a tres bons periodistes, alguns molt incisius com és el cas de  Eduardo Inda .

I ho esperavem amb expectació perquè pensavem que davant la manca de ninguna opció de les que es pressenten que ens ompliga tant com per a votar-los, L'ABSTENCIÓ  MAI, afavorix als grans, pensavem que un valencià sempre ens repressentaría millor que ningú .   

Però com es diu popularment " la primera en la frente " i és que quant es preguntaren quines llengües parlaven, dit senyor va dir que en primer lloc i com havía estudiat en català, en ésta .

I no , senyor Sebastià, nosaltres no sabem vosté, no discutim ni anem a discutir l'oritge de la llengua, aixì ho deixem per als filòlegs, nosaltres el que diga la AVL i ésta diu que parlem valencià , i compartim plénament amb ella la definició que de ésta fa . 

I per això mateix que tenim clar quin és el nom de la nostra llengua, vinga d'on vinga, ens interessa més on va, no compte amb el nostre vot , ni anem a aconsellar-lo, i mira que ho sentim , ho diguem de tot cor i fins dissabte vesprada mateix podía sentir-nos dir que era una opció, tal volta la millor, però nosaltres no parlem català , així que una altra opció menys , seguirem buscant, la xica de PACMA es va convencer prou . 

I sí, esperem els atcas d'aquells que aneu a aprofitar per a dir que ja tornem al vell valencianisme, al Lizondisme i demés, però digau el que vullgau , nosaltres front a això vos contestem estatut, estatut i estatut, i en este queda ben clar qui regula la llengua valenciana, que és la AVL i esta ha deixat després de 12 anys ben clar com s'anomena el que ací parlem, i que és el valencià , i tornem a dir que no entrem ni anem més a entrar a o desdir dir d'on ve, ens interessa més on va . 

I per això mateix descartem totalment votar a Proyecte ( no, no es altra errada nostra , ho escriuen amb "Y", ja sabeu, El Puig ... ) Europa, l'opció dels partits "regionalistes" valencians . 

Una llàtima, de veritat , ens pareixía una bona opció  . 

58 comentarios:

  1. Ací a les primaries, el Bloc de Tavernes va votar per majoria a este candidat. Mal ho tenen per amagar la seua vena catalanista. Això els restarà vots a les pròximes locals.

    ResponderEliminar
  2. Eixe, al igual que Jordi Juan, son catalanistes separatistes!

    ResponderEliminar
  3. Proyecte,ab,abdos,senisero,apoiar...
    Es el valencià de tota la vida. De tota la vida com quan estava prohibit escriure'l ni parlar-lo ni llegir-lo. No se Enric perque barreges les normes del Puig amb l'AVL, doncs son antagòniques. Tampoc veig trellat en sulforar-se perque algú del Bloc li diga català al que parla, al mateix cas no passa res quan algú diu castellà o espanyol. Altres del Bloc son algo mes "inteligents" i li diuen valencià igual que altres de dretes es diuen de centre. Aci quasi tots amaguen el que son en tal de sumar mes vots. Tornant al Sebastià, dir que el mes dolent del seu partit no es la defensa dels seus signes d'identitat, sino el seu ambigu color politic, a banda de nacionalismes. A vore si quan ho hagen de demostrar, el PSOE es prou mes nacionaliste del que demostren i Compromis mes d'esquerres.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Karl, no barretjem res, sols diguem que estatut i el que este diga i diu que ni Puig ni catala : valencia i definició de la AVL .

      Eliminar
  4. Un d'enmig. Ni català ni valencià.5 de mayo de 2014, 3:39

    Noooooo, és clar que noooooooo. De la vella cançó de l'enfadós, res de res. El que diu la Cheperudeta-AVL és el següent:

    'Català'. 2. m. LING. Llengua romànica parlada a Catalunya, així com a les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó, la ciutat sarda de l'Alguer i la Comunitat Valenciana, on rep el nom de valencià.

    Xe, Estruch, no et sulfures. Deixa que l'home parle i haja estudiat en català. Tu parla el valencià, no et preocupes. No el votes si no entens el seu discurs. Millor diposita la papereta a l'urna d'Inda. Amb aquest, cap de perill que et facen català.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No en sulfure, sols opine i votaré a qui defenga el que diu el nostre estatut d, autonómia .

      Eliminar
  5. Tu anaves a votar als de Compromis? Mai ho haguera pensat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Als de Compromis no, a un valencia que defenga els interessos dels valencians ... pero en la nostra llengua i la meua no es diu catalá, es diu el que diu el nostre estatut i com el definix l, ens normatiu que en ella s, establix .

      Eliminar
    2. L'Estatut diu moltes coses com el 5% per entrar a les Corts Valencianes.
      Estàs també d'acord i a favor del 5%?
      Si eres consegüent, ho hauràs de defensar també a capa i espasa.

      Si fores i visqueres a Arago, vols dir que defensaries també que la llengua que fa un any es deia català en l'Estatut d'Arago ara siga una llengua diferent i amb nom LAPAO només perquè així ho volen els polítics i canvien l'Estatut?

      Eliminar
    3. No soc filoleg i per tant no puc opinar sobre llengua, sols defenc la legalitat vigent, i si esta canvia xq guanyen altres , també ho fare , i no tinc mes remei q acceptar pero no per aixo compartir lo dl 5% ni tampoc el repartiment d, escons per provincies, ni les diputacions : acatar el que diga la majoria encara no ho compartisca, aixo es la democracia .

      Eliminar
    4. Balones fuera. No sabe no contesta.

      Si no eres filoleg i no pots opinar sobre llengua perquè opines?

      Ara com que si eres polític o estas en política per tant opina sobre la segona part, que es el mateix que passa aci, quan alguns juguen amb els sentiments.

      Eliminar
  6. Galileo també anava a ser condemnat a la foguera per dir que la terra girava al voltant del sol. I Galileo es va retractar. "I tan maeix la Terra es mou" diuen que va dir.
    I Miguel Servet va ser cremat a Ginebra per heretge, per proclamar el seu descobriment de la circulació menor de la sang.

    I no cal dir massa. Que un professor universitari, com es Jordi Sebastià, diga el que diu la Universitat, la lingüística i la Romanística és prou normal. Cal agrair a Sebastià que fera com Miguel de Servet (per cert de la Corona d'Aragó) i no com Galileo.
    El que ja no veig tan normal és que gent que ha estudiat i té la titulació de la Universitat , renegue de la ciència i doctrina que imparteix eixa Universitat.
    La RAE diu: Variedad del catalán, que se usa en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia.
    O siga varietat del català, com el andalús, el murcià o el canari és una varietat del castellà. Només esperem que els electors d'Andalusia, Múrcia o Canàries (la RAE diu que son una varietat del castellà) no facen igual si ix un candidat del seu territori dient que ha estudiat castellà.
    Jo de vosté per començar, senyor Estruch, ja deixaria d'usar el castellà en senyal de protesta, com diu que farà en el vot a les Europees, perquè ja veu que diu la Real Academia Española.
    De tota manera em sembla molt bé que vote a un candidat espanyol. Cadascú ha de votar segons les conviccions que tinga. I tots sabem que el seu partit de valencianisme poc. Espanyolisme molt. Seguisca ofrenant noves glòries a Espanya.
    I de pas recordar-li que dins del mapa europeu de les llengües minoritzades de la Comunitat Europea està reconegut el català i dins del territori de parla catalana inclou les illes, el Pais Valen.... perdó, per a vosté Comunitat Valenciana com diuen els polítics, i zones de l'Aragó i de França. Ah, i l'Alguer no ens el deixem! Jo de vosté amb eixe panorama de catalanisme lingüístic no votaria a les europees, que els candidats arriben a Europa i defensen el que defensen.
    Per cert, a la franja d'Aragó de parla catalana, fins ara a la llengua se le deia sense problemes català, com se li deia aragonés a la llengua que es parla en la zona del Pirineu. La reforma de l'Estatut d'Aragó ha fet que el partit de sempre haja imposat que eixes llengües es diguen "LAPAO" I "LAPAPYP, o siga "llengua aragonesa pròpia de l'área oriental" i "llengua aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca", que eixos són els dos glotònims usats.

    ResponderEliminar
  7. Votar sempre, abstenció mai, esta afavorix als grans . I tornem a dir, estatut, estatut i estatut, i en este es fa una clara definició del que parlem i nomena un ens que la regula i que també, dins de l, unitat , com es diu el que parlem, ni mes ni menys . Simplement el senyor Sebastiá i altres penseu diferent, ho respetem pero no ho compartim i per aixo no ho compartim .

    ResponderEliminar
  8. No en sulfure, sols opine i votaré a qui defenga el que diu el nostre estatut d, autonómia .

    O siga tu com Galileo amb el poder d'aquells temps: l'Esglesia. Si ara el poder (PP i PSOE) diuen això, això es veritat i el que jo defense.
    Redeu, Enrique, que has estudiat en la Universitat. No renegues de la ciencia de la Universitat i tots sabem el que diu la Universitat, totes les del Món. la lingüistica i tota la romanistica.

    I una pregunta el faig i espere la contestes:
    Que fem amb les vora 50 sentències del TSJ valencià i el Tribunal Suprem que diu que el valencia i el català es la mateixa llengua? Defensaràs el que diu la Justicia?

    ResponderEliminar
  9. Qui ha negat l, unitat ? Jo no, ni la AVL tampoc .

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. I si no negues la unitat, com es pot dir un nom a una part i un nom diferent a l'altra part si tot es una unitat i tot és el mateix?
      No veus que caus en total contradicció per no voler reconéixer que la noticia no l'hauries d'haver publicat perquè no té cap ni peus des del moment que tot es el mateix?

      Eliminar
    2. Preguntaliu a la AVL, po no soc filolec, sòls seguisc el que ella diu .

      Eliminar
  10. P.D. En la AVL hi han universitaris ... i crec que apoiats per tots els partits.I per aixo mateix q defenc la legalitat defenc el que diu l, estatut i la AVL .

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Apoia,apoia.
      Encara que sone mal.

      Eliminar
    2. Les veritats couen que no ho has publicat? Repetició.

      Si no negues la unitat de la llengua, com a titulat Universitari, quin problema hi ha en dir-li el nom amb que es coneix universal i cientificament per totes les universitats?

      I si resultara que Jordi Sebastia va estudiar a algun lloc de Catalunya? Aleshores el que va estudiar va ser en català. ¿Que fem ací?
      Fixa't en el cas de Ribo de l'Ajuntament de Valencia. ¿Series capaç de dir que no el votes perquè es nascut a Catalunya i quan parla encara se li nota l'accent català? Pel que es veu sí.
      Xenofobia?

      Eliminar
  11. Nota del administrador .

    No tinc tot el dia per a anar contestant un a un , pel que pense queda amb estes aclaracions mes que clara la postura i no vaig a seguir contestant un darrere altre, gracies pel vostre to encara discrepant tolerant i moderat .

    ResponderEliminar
  12. Em sembla perfecta la teua decissio, Enric, pero fatal la,teua argumentació. Es la mateixa que la dreta mes rància amb la eterna guerra dels símbols,colors i noms. M'havera agradat mes que s'havera discutit les idees polítiques i no agafar-se al discurs de l'estatut com així els espanyolistes excloents (perque son ells els que exclouen,no nosaltres) agafen la Constitució. Les lleis i normatives seran bones o dolentes perque ho carregament, no per si mateixes, a mi no m'han demanat mai per canviar l'estatut ni pa Constitució, i no vaig explicant per ahi que parlem el català que aci li diguem valencià. Tampoc crec que el major o menor catalanisme o nacionalisme del Bloc local li'l tinga quasi ningú en compte, nomes dels que segur que no els van a votar mai, que son els de dreta nacionalistes espanyols. Del discurs nacionaliste al poble ja en tenen compte i es la manera mes inteligent de fer Pais, nomes poden notar-ho en els resultats europeistes o estatals que seran mes baixos que al poble, on comparats amb les anteriors legislatures, al gros de la politica estan fent-ho prou encertadament.

    ResponderEliminar
  13. Que tu anaves a votar un valencià per ser valencià i encara que fora de una coalicio de Compromís, no t'ho creus ni tu. Es nota massa que no els pots vore. I potser perquè representen una coherencia que tu no tens.

    A mi no em quadra deixar de votar una idea amb la qual dius que comparteixes molt (en el camp Europa) i que deixes de votar-la per una frase o opinió personal dita per un canditat en parlar dels idiomes que coneix i quan això és un tema que precisament ni va en el programa electoral ni es tema de debat en les eleccions europees.
    Digues el que vulgues, però no ens faces tontos. T'ho agrairem.

    ResponderEliminar
  14. No contestes però publica'ls si no se n'ixen de mare.

    ResponderEliminar
  15. Estatut, Estatut, Estatut... Jo també. I per això, País Valencià, tal i com es recull al preàmbul.

    ResponderEliminar
  16. Jo tampoc vaig a votar Primavera Europea. Dos vots menys.
    Molt fluix el Sr Sebastià. Està molt verd en temes europeus

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Tu no vas vore el programa.
      Perquè realment va ser l'únic que va dir propostes europees i clares. I sobre tot pensant en les persones no en la troika.

      Eliminar
    2. Quants en governa la farina5 de mayo de 2014, 14:15

      Del que Sebastià digué al programa només interessa l'afirmació que parlava i havia estudiat català. Açò ja és motiu suficient per a, valencià que no discuteix l'origen de la llengua (l'"oritge" està més prop de l'oratge), retirar-li el vot que per raó de paisanatge li podria haver donat. Tot molt coherent.

      Eliminar
    3. El pareix poc renegar de la teua llengua?

      Eliminar
    4. Jo si. I la meu companya també. Dos vots menys que en un futur hagueren pogut anar a DV però no volem noves versions d'UV en forma ara de fanàtics de DV. I esteu fent el mateix camí

      Eliminar
    5. Vegeu ? Ja van amb lo de UV . Era tb d.esperar , qui no pensa complerament com ells ja no mereix ni el dubte .
      Si vols hereus de UV buscal.s en ANV , unio , Poble i demes , aci som del que diga la AVL , tant vos costa d.entendre ? Clar que com no teniu la mes mínima intenció x a q dir mes .

      Eliminar
    6. No enteneu a Enric. DV farà el que diga DV. Com per ara DV es ell i poc mes al poble, pues ell diu el que pensa en nom del partit. Mes avant, quan ompliguen la llista ja vorem. Si cal i li ho diuen des de dins del partit o des de l'AVL, es torna a dir Enrique i en pau.
      Jo no el veig tan extremiste, ximplement Enric no ha canviat de jaqueta sino que s'ha moderat, no preteneu que es faça ara Fusterià com molts altres catalanistes liberals tampoc es faran ara comunistes.

      Eliminar
    7. Mes dels que es penseu, Karl, molts mes , a alguns els va a agafar cagaxola quant damunt les eleccions apareguen alguns noms d, independents , i no he parlat en nom del partit si no com a editor, que quede ben clar, quant ho faig en nom d, este ho faig en Valencia passat pel salt , signe en el seu nom i agisc el logo . Mentres aixi no siga parle com a editor o en nom propi .

      Eliminar
  17. No bec el mateix interès en comentar, com els altres van dir que parlaven el espanyol, i jo des de ven xicotet sempre m'han dit que era Castella, i crec que en la Constitució Espanyola, en el seu article 3, apartat 1 heu ben clar, aixina que crec En Enric que per la mateixa regla de tres t'han poc votaràs a ningú dels altres partits. Crec que heu tindràs difícil per no votar en blanc.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. El sr. Sebastia, en resposta el director adjunt del Mundo sobre els idiomes que coneixien, va dir que el catala (idioma, eh, la pregunta era idiomes i no dialectes com el valencià), portugues del qual va dir era traductor, angles, es defensava en francés i àrab.
      O siga tres paraules "coneixer el català", que son determinants per Estruch i valen més que les propostes qeu va fer sobre el deute il·legitem, el fer una auditoria a Europa, impulsar les persones per damunt dels bancs, etc. etc.
      Quina pobra alçada intel·lectual, Sr. Estruch!
      Ara comprenem perquè en el seu partit, i secció local, l'han tret fora de portaveu i han posat a una recent arribada.

      Eliminar
    2. Enric Estruch i Ferrando5 de mayo de 2014, 13:39

      M'han fet qué ???? jejejeje, m'ha que eres sabut tú, en uns dies sabràs perquè, saluts i tila ., que te'n va a fer falta i de debò .

      Com era d'esperar, la "jauría fanàtica" a atacar i menysprear per a defendre al líder, rés de nou .

      Eliminar
    3. Estic convençut que sóc més sabut que tu. Però molt més. Només llegint l'article que encapçala tots els comentaris, estic convençut.
      I de til·la res. A mi un bon uisqui com deia l'Ovidi.

      Eliminar
    4. Qui es l'Ovidi?

      Eliminar
    5. El personatge que portaven els del bloc a una camisa a les paelles fa uns anys. L'any passat la de compromís igua que Perfecto per a pujar a les creus. Ahh, que este també estava a les paelles amb la camissa de compromís. Es veu que el dia de la processó estava estesa secant-se.

      Eliminar
  18. Molta universitat,molta teoria,molt de catalanisme pero la realitat es la que es
    En la comunitat,pais,regne o lo que vullga cadascú, la mitat parla castella i l'altra mitad valenciá
    El separatisme no forma part dels sentiments de la majoria dels valencians i el pancatalanisme no pot defendre unes senyes de identitat que no son les nostres
    El Estatut tambe defen la igualtat entre els dos idiomes castella-VALENCIA,no diu res del catalá
    La realitat es que els Valencians majoritariament mos sentim Valencians i Espanyols ,la prova mes incontestable son els resultats electorals en moltes ciutats i pobles aon partits com el Bloc no trau res per defendre actituds catalanistes i separatistes

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Este es el dicurs purament pepero cada 4 anys d'eleccions.
      I amb esta escusa i aquests arguments tan pobres menyspreen la nostra llengua, arraconant-la, marginant-la, fent-la fora de les administracions. No defensant-la i utilitzant-la solament al 9 d'Octubre i damunt mal parlada. Perquè no tenen ni idea ni s' han preocupat mai. Avergonyint-se i demanant discupes quan el parlen en públic. Com la Català en Villareal...
      Vosaltres no sou qui per a donar-nos lliçons sobre el valencià, el nostre. I jo li dic valencià. Però la unitat de la llengua ès una realitat i la història comuna també.
      Qui ha estudiat 2on de batxiller ho té molt clar!

      PD. Jo sóc del bloc, de Compromís i no sóc ni catalanista ni independentiste, ni terrorista, ni separatiste. Visc plenament en valencià en tots els nivells, i probablement siga més valencià i estime més la meua llengua que tu!

      Eliminar
    2. Tu mateix,continueu aixina

      Eliminar
    3. Perfecte argumentari, anònim 12:04.
      Ara demostram amb dades i fets el 50-50% de les possibilitats que tinc de viure en castellà-valencià.
      Quan siga el cas ja en tornem a parlar.

      Eliminar
    4. I per reconeixer que el valencia i el català es lo mateix, com el latino y el castella, o el patua i el frances, o el murciano y el castella, o l'ingles d'america i el d'Anglaterra, o el frances de Quebec i el de Paris...que te que vore amb tot el que dius, anonim de les 12:04?.

      Més universitat i menys burrera, es lo que fa falta en esta comunitat.

      Eliminar
    5. Si que hi ha burrera si,no mes tens que mirar que tots els eixemples que posses no parlen igual i tenen els seus propis modismes,per lo tant Valencia i Catalá NO son lo mateix pero ademes lo que voldrieu es a traves de eixa falsa unitat de la llengua justificar el catalanisme del Bloc

      Eliminar
  19. Ma que sou previsibles , Estruch vos endivina el que aneu a dir pas a pas jejeje

    ResponderEliminar
  20. Que bruto eres Estruch. Amb 10000 animalades que ha fet el govern de JJ i ara resulta que t'enfades amb ells per una cosa raonable que han dit els Cotorros?

    Així tu creus que l'Andalús és un idioma i que a Andalusia harien d'escriure "er Quiyo que atiende la ofisina ha salio. En dies minutoz eztará de huelta". Senyor, senyor...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Aixo ho dius tu , jo escric i escriure com diga la AVL .

      Eliminar
  21. No.
    Ho dius tu, amb la manera que escrius. Perquè en el teu valencià fas exactament igual, escrius com si fores un andalús escrivint andalús i no castellà.
    Ni escrius ni escriuràs mai com diu l'AVL per la senzilla raó que ni saps ni vols saber. Perquè des què va este blog i les classes que es donen al poble, hi ha hagut temps per aprendre.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. A lo millor es perque no tinc tot eixe temps que si teniu altres perque m.he de guanyar la pela tots els dies i fins ben tard molts dies .

      Eliminar
  22. Recomanarà DV votar a algun partit o donarà llibertat de vot?

    ResponderEliminar
  23. Enric Estruch, DV Tavernes5 de mayo de 2014, 23:20

    Llibertat toal de vot

    ResponderEliminar
  24. U té temps per allò que vol i desitja. Per al blog sí que tens temps, perquè ho vols i ho desitges. I no passa res. Ets lliure de dedicar el teu temps a allò que vulgues. Faltaria més!
    Però no ens digues escuses de falta de temps. Entre el dia i la nit no hi ha paret.

    ResponderEliminar
  25. Resum. Enrique, t'has clavat amb el sr. Sebastià i els cotorros intolerants han anat a per tu.

    ResponderEliminar
  26. Aixi es i aixi era d, esperar tal com varem anunciar . Esperem, i eixe era el fi, haver-li llevat la careta a alguns que creíem moderats i tolerants i que vegeu com una Vegada mes han anat al atac i al despestrigi personal i aixo que els insults mes grossos els he censurat .
    Gracies als que inclus discrepant haveu segut tolerants i moderats .

    ResponderEliminar
  27. NOTA DEL EDITOR . I amb aço queda tancat l, article i passem a altres temes mes práctics , hui teniu article sobre el pleno, l, incendi d, ahir .... aixi que no anem a publicar res mes d, este tema .

    ResponderEliminar