sábado, 12 de abril de 2014

Article d'opinió : XARRADA SOBRE LA II REPÚBLICA

No tenía previst escriur él cap de setmana, però és que aborronat és el que millor reflexa com he eixit huí de la xarrada que s'ha fer este migdia en la Casa de La Cultura , promogut pels socialistes de Tavernes i amb motiu de la commemoració de la data en que , com es diu popularment, Espanya es va gitar monàrquica i s'alçà republicana . 

L'acte, moderat pel regidor socialista Víctor Borràs, ha començat amb un preludi d'este i un audiovisual amb l'intervenció del historiador valler Pep Císcar, que no ho ha pogut fer en directe per motius personals, en el qual hem escoltat un repàs de les conseqüències de la repressió que va hi haure contra els vençuts una vegada acabada la guerra civil .

A continuació ha intervingut Felipe Escrihuela, net de Felipe Agustí, Tinent d'Alcalde republicà sent Alcalde qui després anomanarem, afussellat en Picassent desprès d'haver rebut maltractes i tortures , el qual ens ha ficat el pèls de punta al recitar de memòria un poema escrit pel seu iaio una vegada assabentat de que anaven a matar-lo .

I si ja els teníem de punta i els ulls, almenys qui vos parla , humits i mira que em costa , el testimoni de l'altra ponent, Carmen Gòmez, neta de Vicent Gòmez, l' únic Alcalde que varem tindre a Tavernes durant el regim republicà i també maltractat, torturat i afussellat en el mateix penal, ja ens els ha ficat com a escarpies amb la lectura de varies cartes que sa huelo va escriure des de la pressò, incluída una escrita quant ja sabía que anava a ser ejecutat i que dirigí a la seua dona i demés familiars sabent que la llegiríen quant ell ja estaría mort . I és que la templança d'este home va ser com vos he dit aborronadora , exemplar, amb qui mor amb la conciència de saber no ha fet rés mal , ni hi ha ningún motiu més que la bestiessa d'alguns per a que l'executaren . I per acabar m'agradaría destacar les paraules de  plenes de perdò però mai d'oblit de carmen.

NOTA : 

Hem demanat als socialistes si es possible fer un enllaç amb el que han grabat , afi des que tinga la màxima difussió este impressionant trstimoni de l'història d'Espanya en general i de Tavernes en cocnret , i si es així vos el oferirem, recomenem que no se'l pergau .   

Signat, Enric Estruch i Ferrando , republicà de sentiment però, cada dia menys, joancarliste per conveniència, cada dia també menys i menys, per  a este país .  

17 comentarios:

  1. Tal i com mhas dit fa un rato he llegit amb interès el teu article. Crec que fan falta més actes com eixe. Durant molts anys sha intentat oblidar que als nostres pobles i ciutats van haver assessinats i tortures destat. Un oblit en q tots els governants des de Suarez han estat còmplices. Que vergonya!!

    ResponderEliminar
  2. Pues si, es hora de que les dretes s'enteren del que van fer els seus avantpassats franquistes i del que van patir per prendre una opció politica diferent. La transició per a molts encara no ha acabat. Per a alguns encara no ha ni començat.

    ResponderEliminar
  3. Estic segur,jo no he estat present,que el acte ha sígut molt interesant,emocionat i didactic
    Ara be,no esta be ja de guerra civil?
    80 anys despres crec que ja esta de mes fer mes sang sobre el tema
    Es dos bandols tenen histories,martirs i herois,per favor oblidem

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Quin heroi te el franquisme?

      Eliminar
    2. Molts,igual com els republicans,herois anonims que van patir la barbarie que per als dos bandols es van cometre en tota Espanya
      La memoria historica no pot parlar asoles de una part pues seria injust
      Tambe es de veres que es un tema que els partits de la presunta esquerra els encanta traure de volta en cuant sobretot cuant venen eleccións

      Eliminar
    3. Que es parle de les dues parts, es restituisca a qui se li dega algo, encara que siga l'honor i es normalitze ja la democràcia. En una guerra hi hauria colps per a tots, pero a la postguerra els unics que van patir van ser els perdedors, per aixo algunes esquerres demanen memòria històrica així com les dretes demanen oblit, no demanen memòria de les dos parts. Per algo seran, voler negar el passat es avergonyir-se del que van fer abans.
      Quan vullgues pots començar a contar. Pero recorda de dir de les dos parts. I despres posa les bases per a que no torne a florir el feixisme. Si ho demanes, jo crec que podrien incloure't a qualsevol xarrada com la de la notícia.
      Ale, ànims, valent!

      Eliminar
    4. Lo que no te que florir es ni el feixisme ni el comunisme,que este ultim sempre se vos oblida
      Tots tenen fets avergonyidors i que uns guanyaren i els altres pergueren no justifica ni a uns ni als altres

      Eliminar
  4. Estarà be de guerra civil quant els nostres politics vullguen tancar-la amb seny i reconeixement a les víctimes. A totes. Sobretot a les dels perdedors, fills de una Republicà millor o pitjor, pero que va triar tot un poble i per molta llei de la memòria del PSOE, sense dret a ella, conforme ens interesa als espanyols fer complir la llei o deixar-la escrita a un paper. Queden massa carrers i massa fills predilectes del franquisme que encara permeten fills politics de la dictadura, no es problema de dretes ni esquerres sino de creure's la democràcia. Mentres, es demana que ja esta be de guerra civil, jo tambe dic ja esta be de guerra civil, pero amb l'honor de poder donar "cristiana" sepultura a tanta fosa silenciada, sempre pels mateixos. Tots dos bàndols tenen màrtirs i herois, pero sols apareixen els d'un bàndol a la historia "nacional". Per aixo este tema no s'acabarà mai, perque no interesa a aquells que sempre han dit "para algo hemos ganado la guerra" i subliminalment encara ens ho recorden hui en dia. Que comencen oblidant els dels carrers de Primo de Rivera, el Vallès de los caidos i el Generalisimo de fill predilecte. I a partir d'ahi vorem. D'oblidar res, al nazisme li fan museus i l'estudien a les escoles alemanyes per tal de no oblidar i que no es repetisca la barbàrie. Normal que a Espanya ens tracten com a Europeus de segona quan veuen com tractem als nostres germans morts. MEMÒRIA HISTORICA, i mes actes com aquest.

    ResponderEliminar
  5. Enric, moltes llàgrimes, pero quan censures escrits amb històries de gent del poble que aprofita el franquisme per a prosperar demostres no tindre la mateixa consciencia. En això tambe es restaura MEMÒRIA HISTORICA. En referisc al comentari de FG, on no faltem a ningú i expressa paraula per paraula fets viscuts des de dins per gent d'aquells temps. Amb eixos fets demostrariem haver superat aquells temps i viure realment en democràcia, perque jo no tinc eixa sensació. Vivim una nova dictadura amb fills dels mateixos botxins on es va deixar tot ben lligat, per aixo la dreta mes extrema i el Rei es van carregar a Suarez. I despres al poble li volem posar carrers, si jo fora familiar d'eixe home, com a minim em sentiria ofés.

    ResponderEliminar
  6. Conte uns 50 asistents. Un fracás mes del socialistes.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Eres del Bloc i vas amollant eixes pestes del PSOE. Si que sou bons socis de govern, si! A vore a les pròximes amb qui s'ajunteu per gobernar!

      Eliminar
    2. Jo compte més de 14.000 € en hores extres del cap de policía. Senyor Juan, penjes vosté esta medalla també!

      Eliminar
    3. Anònim de les 13:55, ja comencem amb el rifirrafe entre nacionalistes i socialistes??

      Eliminar
  7. Fotos i fotos dels dirigents socialistes del poble. Un acte promocional per a Víctor Borrás i para de comptar. Estos cada dia copien més als del Bloc.

    ResponderEliminar
  8. I organització a presa i corregudes, i dit pels mateixos militants, i sense publicitar.

    ResponderEliminar