martes, 1 de abril de 2014

Editorial : MENYS LLIURES

I es que huí no deguem ni volem parlar d'altra cosa més que el cessament d'ací una estona, a les 12 del mig-dia, de la ràdio local, Tres Creus Ràdio, abans Ràdio Valldigna . 

Perquè com ahir ja avançavem, amb el silenci de la ràdio local no sòls desapareix un mitjà de comunicació , si no que desapareix també un mitjà en valencià , com tants altres ho estan fent darrerament , el que ens preocupa i de debò als que tenim un cert caire valencianista , perquè tenim clar que la millor forma de defendre la llengua, i així ho intentem dia darrere dia, es ussant-la, encara siga màlament com ens passa a nosaltres , i cada dia en vers de anar a més anem a meys.

No volem malpensar però açò ja dona per a fer-ho, perquè curiòssament tot el que s'està tancant és en la nostra llengua o en la germana la catalana , mentres que altres emissores i mitjans en general també alegals com esta però amiguetes dels que manen , ahí seguixen ( en castellano , eso sí ) . I a més, algunes , legals, ho fan ussant els mitjans tècnics de RTVV pagats per tots els valencians, i debades, com el cas de Mediterràneo TV o Las Provincias TV ( això sí, en castellano que es más fino ) .   

I al mateix temps també ens ajuda a malpensar que una administració es fixe i actúe d'ofici contra una emissora de ràdio-fòrmula, totalment apolítica , d'àmbit quasi local : Realment es extany que es fixen en un menudet que a ningú molesta ... (o tal volta sí, no ho sabem, però voldríem saber-ho) , si ningú ho denuncia exprèssament . 

Pensem que a algú li estàn molestant i cada vegada més tots aquells que no seguim les directrius dels que manen, siga al nivell que siga , i no paren ni pararàn de ficar-nos entrebancs i pàls en les rodes per a que callem, però amb tots no podràn, que ho tinguen per segur , perquè no es pot possar portes al camp i este es ben però que ben gran . Inclús quant es com en el cas de Trés Creus un modest mitjà que deixava expressar-se, com ací fem , lliurement a tothom però sempre des del respecte i la tolerància front als demès.  

I perquè i sobre tot amb este tancament es tanca també la veu en ràdio , directa, sense intermediaris, a moltes associacions , clubs i particulars de la nostra comarca que no tindràn altra on fer-ho, almenys via ràdio, perquè per escrit i mentres no ens "tallen el coll" , açí seguirem altres , lliures , objectius i independernts com han segut ells : Quí donarà veu en la ràdio als esports locals, a les falles valleres, a les associacions socials com Càrites, ACUDE, Creu Roja , Adisva ... , a tants i tants particulars que enviaven missatges de tot tipus ? .  

Esperem que sòls siga un fins prompte i mai un adeu definitiu i demanem a l'administració local que es fique en marxa per a tractar d'obrir el més aviat possible una emissora local o comarcal vallera , pública i en valencià, com hi ha en pobles inclús més menuts com per exemple Pego . Esperem siga prompte , perquè els mitjans técnics estàn ahí, ja a punt , sòls manca legalitzar-los i per a una administració pública no és tant difícil , i perquè a menys mitjans lliures, menys lliberat .

9 comentarios:

  1. Aso no agera pasat si algu no aguera denunsiat a la rradio. I ara el que a posat la denunsia dira que la rradio era ilegal. Son mol quisquillosos quan volen fotre, pero quan lils fa falta la llum pa fer coses de l'axuntament en un local de la plaxa, ausaills que lanxufen a la de una farola. Este astiu au vaix vore an als meus propis ulls.

    ResponderEliminar
  2. Iaxo q te q bore an laradio. O bols dir k laradio ladenunsiat lachuntament.

    ResponderEliminar
  3. Les coses es diuen clares o no, i si es diuen es demostren.
    No sé com comentaris com este, tan indignes i falsos, es deixen publicar.
    Es de ser una persona molt roin acusar de la manera que ho fas a l'Ajuntament de denunciar i tancar la radio, i damunt que es publique quan l'Ajuntament no es pot defensar.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Perquè no es pot defensar ? Ací no el vetem , no fem com altres, es més, com sabeu fins fa un temps ens enviava les notes del gabinet de premsa : Som els mateixos amb el mateix correu i telefon .

      Eliminar
    2. Xé jo no dic quel axuntament a denunsiat a la rradio. Si saps llexir e dit que algu a denunsiat a la rradio.

      Eliminar
    3. Enrique, si tires cap enrere la cinta, voras com fas públic que havies signat com a coordinador de DV i uns diea després el gabinet de premsa et va enviar un comunicat. Després de algo que cas publicar i qye no els degué sentar massa bé al govern, es van inventar l'excusa de que no t'enviarien res mes per pertanyer a un grup polític.

      Eliminar
    4. El català llengua germana de... la nostra llengua? Ara resulta que jo puc ser germà meu. Mai et gitaràs sense desaprendre alguna cosa més.

      Eliminar
  4. Anónimo dijo...
    Enrique, cal no confondre l'Ajuntament, que com a entitat no va a entrar ací a defensar-se, amb algunes persones concretes que puguen treballar.

    Qui és l'Ajuntament? ¿El PP, el PSOE, Compromís, els tecnics, els de la neteja, el poble? perquè en sentit general és el poble.

    L'Ajuntament no es una persona com tu i jo per eixir a defensar-se d'un anònim. Ni crec que es meresca un simple comentari això.

    No se si m'explique bé, però per això li ho dic: Les coses es diuen clares.
    Com l'Ajuntament (entitat) no crec que haja denunciat, i si algu (persona concreta o persones) ho haguera fet - cosa totalment impossible com tu saps- que done la cara i que diga el nom de qui ha denunciat la ràdio i el seu nom, el de l'anomim. I segur que li fan un monument en mig de la plaça però que l'acusador anonim de les 0'33 diga el seu nom

    ResponderEliminar
  5. En una societat lliure i participativa no estaria de menys que els càrrecs publics es passaren a opinar/debatre/argumentar notícies d'interes politic al poble. Jo inclòs ho promocionaria. Despres, amb el mateix càrrec, si ens fan màrketing a les seues plataformes de difusió. Per que segueixen amb l'obscurantisme? EE serà el que serà ideològicament, pero dona l cara i quan ho creu convenient signa com a representant del,seu partit. Els demés s'amaguen tots, inclòs proposen blogs amb administradors anonims. De pena que despres vullguen vendre transparència i participació. A que juguen?

    ResponderEliminar