viernes, 28 de febrero de 2014

Info-DEMÒCRATES : Perquè juguen a amagar-nos el valencià?



La promoció i defensa del valencià es demostra amb fets. Determinades proclames sonen buides si no van acompanyades d’accions per a reivindicar l’ús de la nostra llengua. Des de Demòcrates Valencians ens preguntem: com és possible que a la pàgina de la Generalitat no hi estiga disponible l’aplicació SALT per a tabletes i mòbils?
salt
Si en qualsevol recercador d’internet escrivim el vocable SALT per intentar trobar esta aplicació, ens toparem amb la sorpresa que en la pàgina oficial d’este programa informàtic elaborat amb el suport de la Generalitat Valenciana, se’ns diu que el SALT “funciona sobre el programa Writer d’OpenOffice” i que té “dos versions, una per a Windows i una altra per al Linux” (això ho podem trobar a l’adreça: http://www.cece.gva.es/polin/es/salt/apolin_salt.htm). ¿I per a Android, la principal plataforma que utilitzen tant les tabletes com els smartphones? No ens espantem; pot ser que a primer colp d’ull no ho em vist, però pot ser que si investiguem un poc més per la pàgina trobem alguna cosa. Doncs no, tampoc és així: si cliquem sobre l’última versió del SALT (la 4.0) la lògica ens diu que ací podria haver-se inclós ja la versió Android; però la realitat ens espera en esta nova pàgina (http://www.cece.gva.es/polin/es/salt/apolin_salt4.htm) per a dir-nos: “El nou Salt 4.0 es presenta en diverses versions, una per a Lliurex (Linux), una altra per a Debian i Ubuntu, una altra per a Windows i, finalment, una per a Mac”.

Cada vegada usem més estos aparells, siga per comoditat, per treball o plaer, però no hem trobat en la Generalitat Valenciana cap APP que ens servisca per a traduir. Així que, el més lògic és pensar (com vam fer des de Demòcrates Valencians en un principi) “no existix”, i quedar-nos sense eixa aplicació als nostres mòbils i tabletes. Però quina és la nostra sorpresa quan, vertaderament, ens enterem que sí que existix l’aplicació, que des de les arques públiques ens hem gastat diners finançant el seu desenvolupament i que no és la Generalitat si no un mitjà de comunicació valencià, en la seua edició digital, qui s’ha pres la molèstia d’anunciar-ho, promocionar-ho i facilitar l’enllaç de la descàrrega.
Per això ens preguntem: si empreses privades tenen la infraestructura suficient per a poder-ho fer, perquè no ho ha fet primerament la Generalitat Valenciana? Perquè juguen a amagar estos avanços tecnològics? Quin trellat té que per una banda es financen (per callar la boca a més de quatre i fer el “paripé” de cara a certes institucions europees) i per una altra no es faça difusió d’ells? Tenim constància de l’existència de servicis dins de la Generalitat que es dediquen a fomentar l’ús del valencià en l’administració, tant a escala interna com externa. Veritat és que les demandes formals d’usuaris d’estos servicis digitals no han sigut desateses, però també és veritat que ningú ha facilitat cap canal per a què s’assabentaren que existix una resposta a eixes demandes.
Els governants del PP pensen que els resulta més rendible i fàcil presentar-se com a defensors del valencià i dels valencians i alhora no són capaços –o no volen- de promocionar el seu ús en el marc dels mitjans electrònics actuals. De totes maneres, els ciutadans valencians ja estan farts de tanta incoherència i cinisme. Se’ls ha acabat el doble joc de defensors de les essències que executaven perquè la nostra societat ja no els dóna crèdit.
Esperem que les nostres demandes en este tema, que són les de molts ciutadans valencians qui han volgut queixar-se i informar-nos de la seua disconformitat, no siguen ignorades. No tenim massa confiança en els nostres governants actuals, però invoquem, si els queda una poqueta, la seua vergonya: anuncien ben bé i clar des de la Generalitat que el SALT també està disponible per als dispositius “smart”, i faciliten la seua descàrrega sense deixar eixa responsabilitat als mitjans de comunicació valencians que vostés mateixos estan encarregant-se de destruir.
Per cert, per a qui estiga interessat a descarregar-se l’aplicació SALT per a la plataforma Android, des de Demòcrates Valencians (i ja que la Generalitat no ho fa) us facilitem l’únic enllaç disponible per a fer-ho o que almenys, hem pogut trobar nosaltres:
https://play.google.com/store/apps/details?id=es.lasprovincias.salt&hl=ca

No hay comentarios:

Publicar un comentario