jueves, 6 de febrero de 2014

Editorial : EL QUE REALMENT INTERESSA / IMPORTA

valencià -ana [valensiá]
1.
adj. i m. i f. GENTIL. Natural o habitant de la ciutat de València o de la Comunitat Valenciana.
2.
m. LING. Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català.
3.
m. LING. Varietat d'esta llengua parlada en la Comunitat Valenciana.  septentrional, valencià central, valencià meridional.
4.
adj. De la ciutat de València, de la Comunitat Valenciana o del valencià, o que hi té relació. Idioma valencià. Cultura valenciana.

Català -ana [katalá]
1.
adj. i m. i f. GENTIL. Natural o habitant de Catalunya.
2.
m. LING. Llengua romànica parlada a Catalunya, així com a les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó, la ciutat sarda de l'Alguer i la Comunitat Valenciana, on rep el nom de valencià.
3.
m. LING. Varietat d'esta llengua parlada a Catalunya. Català occidental, català oriental.
4.
adj. De Catalunya o del català, o que hi té relació.












Ens referim a l'editorial de dilluns sobre el tema de la denominació de la nostra llengua en el nou diccionari de la Academia Valenciana de la Llengua ( la de dalt ) , i el poc, nul, interés que haveu tingut els comentaristes, un sòl comentari, en el tema, vorem huí, mentres que per contra haveu seguit tot el cap de setmana i fins ahir mateix, amb el tema de la moció de Karina (32 comentaris), la rebaixada cadastral (16), la sentència sobre el pleno extraordinari de Agost (15) , Fitur i la política turística (31) i,  com no, l'assumpte del copia i pega ( 33 a les 10 de la nit de ahir ) .

Es a dir, tenim que deduir o bé qué tothom està conforme amb la AVL, que no crec, que la gent està farta d'esta guerra, qué no descarte, qué la gent està farta de populisme i de que sòls s'enrecorden d'ella per a defendre el que els interessa a vostés , senyors polítics, en un moment donat , ó qué a la gent el que realment li interessa i li preocupa es el dia a dia i que li solventen els problemes com és , en este cas, els impostos, els desdonaments o la política diaria municipal i per tant la més propera al veí , la que més li afecta i sobre la que millor pot opinar i tractar d'influir : Pense que de les quatre, les tres darreres opcions son les qué més s'acosten a la realitat . 

Així que, senyors polítics, deixen vostés treballar els experts en cada matèria i dediquen's a solventar els problemes reals i diaris dels ciutadans, que no s'acabaràn la faena , i no s'apunten al carro de la demagogia barata i el popularismes mentres no fan el que prediquen ni en públic i menys en lo privat , agafant banderoles com un devot passetjaren un cristo en processó en tal de traure rèdit en un moment donat i més quant les cosses es van cap avall, i a més sobre coses en les que sòls creuen de boqueta i quant es convé però no reflexen en el seu fer diari .

5 comentarios:

  1. Quants en governa la farina6 de febrero de 2014, 3:30

    Una pregunteta sense maldat: quan militaves en Unió Valenciana, què pensaves que realment interessava / importava? Gràcies per la resposta que de segur em donaràs.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Enrique Estruch i Ferrando6 de febrero de 2014, 10:57

      Com sé per on vas, el vaig a contestar amb explicacions qué no tindría perquè donar, però per acabar, com els gallegs, diuen, amb un altra pregunta :

      De lo de Unió Valenciana, de lo que no m'arrepentisc perquè ú no deu de fer-ho mai si ha actuat sempre de bona fé i d'acord a lo que creía encara fora errat, quede clar, fa més d'un década .

      Hi persones, la majoría gràcies a deu, que amb el temps i amb les experiències i els coneiximents que va adquirint , va evolucionant, fugint de dogmes i assumint les realitats . Així, un grup de gent i entre ells la meua amiga Lucía i jo mateix, se'n eixirem d' eixe partit al vore que es tornaven a impossar les tessis més radicals després d'un congrés on abdós, més ella que jo, participarem actívament i en el que s'impossaren les tesis nacionalistes més progresistes front a lo vist fins a eixe moment en el partit , i ens incorporarem al partit creat pel nostre amic i ara cofundador i membre de Demòcrates Valencians Carles Choví, partit que assumi des de la seua fundació que era la per aleshores recient creada AVL la que tenía que dictaminar sobre la llengua i a ella ens teníem, no cap altra cosa, atendren's en el tema per a lo que va ser creada . I així ho mantenem en DV , partit del que com bé sabràs, soc dirigent comarcal i membre del consell polític .

      Per contra, hi han altres persones que erre que erre seguixen nugades als seus dogmes i no volen alçar el cap per vore si hi ha quelcom més fora de les seues trinxeres . Eixes persones son intolerants i veuen en l' adversari contrari un enemic , i així el traten , menyspreant-lo a la primera de canvi, sense entrar en intentar dialec i acostament de punts de vista .

      I ara deixam que el pregunte jo a tú, també sense maldat : Tú de quin ban eres ?

      Eliminar
  2. Per mi com si la denominació oficial fora xinomandarin. Jo vullc salut i faena per a tots.

    ResponderEliminar
  3. I jo vull que els politics, sobretot els del pp, i després de les sentències del TSJ, no es claven mai mes en temes filològics ni històrics quan no tenen ni p... idea!

    ResponderEliminar
  4. Si es claven en la vida nostra respecte a l'abort. Com no voleu que es parle incús de com parlem. La dreta és incivil, vol dir que no esta per una civilització adequada a la persona. MIreu la ONU, mireu com es fiquen amb la sexualitat nostra gent que diu no parcticar-la . Igual fan en la llengua no la fan servir però es fiquen amb ella.

    ResponderEliminar