sábado, 4 de enero de 2014

Article d´opinió: REFLEXIONS PERIODÍSTIQUES


Reflexions periodístiques

                Estimat amic Enrique, dirigir-me a tu a partir dels teus escrits es recordar les classes de periodisme moltes o poques, sempre estes del final, que he rebut. En la primera vaja la frase del xilé Pablo Neruda quan deia “ seria deliciosoasustar a un notario con un liriocortado “. I asípose una gran el·lipsi per a situar els noms i com s’asusten certes persones per temors al que no han fet. Un lliri, amic,és una flor, i no voldria vore al meua poble un mal anomenat lliri entre cards que assustara a un noble lletrat. Et demane que és lleve intensitaten els teus escrits i que hi haja més locuació. Recorda la frase: No sembre vents per a recollir tempestes.

                En un segon moment del periodisme es escriure paraules sense saber que dir o , el pitjor, dir el que el temps et dirà que no corresponia. La lliçó era la següent:” resumixca en una sola paraula que ha estat la moció de censura a Tavernes i a Oriola” Secretaris.   Perfecte, però per favor tu ho saps ja que t’has documentat. Si  no t’hagueres documentat haveres dit “Censura”.  I al meu entendre ens hem de  documentar. Ja que si no escrivim per algú, no es merit periodístic, que   la necessitat de que li escriguen.  No és el camí periodístic, però si per altres agraïments.

                En el tercer lloc periodístic, després d’este test menut, ve la següent aporia. Mira si no: “ Un govern que esta reduint el deute a Tavernes, té problemes econòmics  greus, i per raons econòmiques, entra en joc una moció de censura a Tavernes.  Aquesta persona esta expulsada del seua partit i amb nous companys impulsa un altra que no reflexiona suficient per a ser alcalde “. Tenim la clàssica aporia, ja que al no vore que es expulsada Aquil·les mai agarrarà la tortuga. Que més dona el que diguen els jutges. En unes lleis pròpies dels que volen la censura, no ens oblidem.

                En quart lloc, per continuar les reflexionsperiodistiques, ve don Antonio Mairena: “ Una política sinentrañas es una política hueca que suelenhacer los hombres de males tripes”. I ací si que estem d’acord.  Algú ha obert la caixa de Pandora dels insults. Prou és al publicar-ho. I un amant del periodisme sempre ha de tindre intenció política, però mai deixar anar els baixos instints, o millor els instints baixos, per a traure insults, o com diria Auster, ilocuacions autoritàries màximes. Els insults no convenen i menys si van dirigits als escriptors sincers. Es de bonahomia llevar-los. Sí tots i totes tenim amic Enrique política. I es fenomenal tindre formes diferents  de governar la nostra ciutat. Però deixem els insults, vol dir , no publicar-los.

                En cinquè lloc, demanaré equilibri, mira si no esta frase que m’encanta d’Antonio Machado “ Nuncaestoymás cerca de pensar una cosa que cuando acabo de escribir la contraria “. Una miqueta escèptics hem de ser, no fiar-nos del primer que arriba, a no ser que al no hi haure idees posem les que ens arriben. Fuster ens ensenyava a donar la volta i no fiar-nos. Mire per on el seu quadern te molts escrits , com tot quadern de jove, però li note a faltar molta reflexió. I li propose com deia Machado: pense quan acabe d’escriure, i mire si a l’acabar ho publica aixina. Ens ajudarem.

                Acabaré en una frase feta :” De tot ha d’haver a la vinya del senyor” I esta clar que no devem demanar a tots per igual, però si que bon vi a una vinya, com bons escrits a un quadern que siga reflexiu.

Ja que conte amb la teua amistat, t’ ho envie.                        

                                                Bon any i bona escriptura.   Jaume Talens

30 comentarios:

  1. Estimat amic Jaume, agraïr-te com sempre els teus consells que son des del apreci que ens tenim,, i tin per segur que prenc nota, perquè sempre m'has aconsellat bé .

    Dir-te que si he permés mólts insults, ni siquiera el pots imaginar els que no, els publicats son els suaus, és per a qué es veja el grau de ODI al que no pensa com tú al que hem arrivat en
    este poble, a nivells que tu i jo no hem viscut ni en la transició en el nostre poble, on després dels plenos erem capaços de fer-nos tots junts un café , cosa que ara és imposible per desgràcia, i bona nota d'allò es el que tú i jo, dos persones amb ideologíes que podrían pareixer antagòniques, tu saps ben bé que no, ara estigam mantenint esta xarrada , com hem fet tantes altres vegades . I el fí de que es vega este odi és per a que la gent reflexione i pensé on estem arrivant : Hem tornat al ENEMIC polític , algo propi d'altres époques a les que no deuríem tornar .

    Es diu que l'història s'ha de coneixer per a no repertir-la, i jo permitint més de quatre impromperis vullc que la gent vega al que estem tornat, al ODI entre germans , qué es prenga nota o acabrem com fa uns anys , a garrotades pel carrer .

    Com dia Ernest Lluch als etarres que no el deixaven parlar, crideu que mentres crideu no mateu a ningú ... i al final a ell el varen matar els que cridaven ... Esperem que es vallers prengam nota, uns i altres, de que ens estem passant un muntò, recapacitem i frenem esta vorágine de desqualificacions de les qué jo mateix soc objecte per volar donar veu a uns i a altres , sense mirar colors .

    Estic fent bé , estic fent mal i per contra alimente més i més l'odi ? No ho sé, en tot cas i com tu be saps , obre de bona fé i des d'eixa bona fé tindré en conte els teus consells, tin-ho per segur, i tractaré de filtar si cap més el que publique, qué no cregues qué no ho faix, moltes vegades deixe en suspens una opinió i la llisc i rellisc fins a decidir publicar-la o no, però sense arrivar a la censura .

    I com dos ulls veuen més que quatre ara pregunte : Qué pemsen vostés, estimats lectors ?

    ResponderEliminar
  2. maria lourdes valero blasco4 de enero de 2014, 11:59

    La libertad de expresión es el mejor don que nos puede dar la democracia, pero con un respeto hacia los demás, y en los comentarios a ciertos artículos se está demostrando que dicha libertad se convierte en dictadura cuando alguien no respeta las opiniones de los demás. Aquellos que están lanzando improperios, insultos y demás lindezas, que piensen dónde queda su libertad y la de los demás, cuando llegamos a éstos extremos.

    ResponderEliminar
  3. Jaume, així com eres la veu amable del govern quan despres de la tormenta intenta posar calma, deuries aplicar-ho des de dins de casa i tambe relaxar la política no sols de formes e imatge en que s'insisteix molt sinó tambe de fons.
    Parlant de periodisme, no t'he vist mai criticar el de ta casa, molt rar per la part d'honestedat que et sol caracteritzat junt amb el to d'autoritarisme disfressat de raons que per allí en usen. Saps que no es precís fer-ho públicament, pero es veu que estàs còmode així, Carme diu que ara ja no li deixen el micro que li prestaren a la moció, en el teu lloc jo no l'agafaria nomes quan em deixen cantar balades i el que m'abelleig en un moment donat es cantar-me un rock. Això tambe es salut democràtica si es que volem canviar la política.
    Per ara el resultat, com diu Enrique es el contrari, i tots sabem que quan u vol, dos no es barallen.

    ResponderEliminar
  4. un dia Robin entraren a ma casa a robar-me, ells sabien qui era jo, pero jo no sabia qui eren ells. DE SEGUR que si demanaren noms i cognoms els blocs moltes coses no es dirien. Per raons personals Enrique ha posat sempre el seu nom, jo se que s'enganya a nivell periodistic, però no a nivell personal. i ací està l'error contestar els anònims, això ho podem fer els que escrivim, però cal demanar, ja que posen anònims, que els baixos instints no ixquen. I això tornem a demanar-ho els que dominen un blog informatiu. Però amb raons i arguments. Argumentar es la gran tasca de l'educació. De segur que estem d'acord, doncs, comencem. Per cert ROBIN et conteste ja que des de la Cotorra o ara , sempre m'has tractat bé. Sols falta com et vaig dir una vegada, prendre alguna cosa junts. Vaja com diria HABERMAS, només pendre café sense cap ilocuacitat més, cap intenció més.
    Bé estarem atents a argumentar amb un cert concens social sense apories.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Aleshores sr. Jaume, que opina vosté que la Cotorra faja periodisme des de l'anonimat? Ella sap qui som els anònims i no anònims que comentem allí, per num. d'IP.
      En el símil de vosté la cotorra seria el lladre.
      Creu vosté que és legítim que algú que fa perodisme d'estil anem a dir x s'amague?
      Fins i tot Wikileaks no s'amaga en l'anonimat i dona la cara amb el que publica.
      Que opina voste sr. Jaume Talens de que la Cotorra de la Vall vaja amb un passamuntanyes al cap?

      Eliminar
    2. Enrique Estruch i Ferrando4 de enero de 2014, 16:59

      Jo m'apunte a eixe café dels arguments

      Eliminar
    3. Anònim de les 16:48, pense que una persona culta i aplicada com Jaume, deu saber qui és la Cotorra de la Vall, ja que ha publicat articles d'opinió en moltes ocasions en eixe blog.

      Eliminar
    4. Jaume, en casa tancada no entren lladres... ni amics. Si es te la casa oberta tots i la ment clara, qui no compleix les normes no entra...pero tambe si cal ix. I en moltes cases es parla lo brut que esta el carrer i no s'agrana mai dins. A la política sol passar que es fan els amos uns pocs i no amollen la granera, i així lo del be comú es un bluf.
      Amb qui no te ganes de raonar no hi cal escoltar-lo. Ni publicar-lo. Pero amb la excusa eixa no es pot deixar d'escoltar qui ho fa amb arguments perquè no interesa a interessos personals o de partit i despres convidar a cafè. No estem parlant d'amics ni coneguts, sinó de política, hui en dia ja s'han encarregat de diferenciar be les dos coses. Així que t'aconselle oferísques primer el cafè a tots els que tenen poder executiu o influent. Eixos son els qui es tenen que relaxar, pero per a dialogar cal mes que un bon cafè, tambe trellat i educació, cosa que en falta i molt a tots els nivells.
      Llàstima que moren les aficions i triomfen els forofismes, ja era així al futbol,falles i ara la política. Que em perdonen els bons aficionats als dos primers, crec que mai seré d'eixos tres esports de risc.

      Eliminar
  5. Frases cèlebres aplicables al que ha passat estos últims dies a Tavernes:

    "El éxito tiene muchos padres, pero el fracaso es huérfano." JFK

    "Un hombre de Estado es el que se pasa la mitad de su vida haciendo leyes, y la otra mitad ayudando a sus amigos a no cumplirlas" Noel Clarasó

    "La diferencia entre una democracia y una dictadura consiste en que en la democracia puedes votar antes de obedecer las órdenes" Charles Bukowski.

    "Vota a aquel que prometa menos. Será el que menos te decepcione" Bernard M. Baruch.

    "La política es demasiado a menudo el arte de traicionar los intereses reales y legítimos, y de crear otros imaginarios e injustos" Arturo Graf.

    "La consecuencia de no pertenecer a ningún partido será que los molestaré a todos" Lord Byron.

    "La tiranía totalitaria no se edifica sobre las virtudes de los totalitarios sino sobre las faltas de los demócratas" Albert Camus.

    "Nadie puede adoptar la política como profesión y seguir siendo honrado" Louis McHenry Howe

    "Jo no soc un jornaler de la política" Jordi Juan Huguet.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. I no ho es. Altres regidors i ex regidors del pp mai podran dir el mateix. I tinc molts noms en ment. Au

      Eliminar
  6. Com ara Joume, per que no prediqueu amb el eixemple desde la cotorra i desde el govern. De manera que quant sou vosaltres els que repartiu esta tot justificat. Jo mateix he vist burlarse de Enrique, familiars etc...
    Ara ja no et pareix tan be i abogues per el bon criterimliterari. La veritat es que teniu un ego infinit. Un poc mes de humitat demanaria jo per part del bloc.
    Amb aquestes paraules no vulñ dir que em pareguen be els descalificatius ni mol menys. Pero Joume, com a tu tagraden les dites. Pues mira una mol vallera. Fer com fan no es pecat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. I no conformes en insultar allí, també entren ací a insultar. Amb això no vull dir que de les dues parts s'hagen dit insults. Però de vegades qui més parla és qui més deuria callar.

      Eliminar
  7. Es imposible discrepar publicament de este govern i no pasar a la llista negra

    ResponderEliminar
  8. Ya esta bien de hipocresia, cuando se trata de decir verdades como puños se nos exige prudencia al hablar, dignidad al informar, no voy a caer en su trampa Sr. Jaume, como madre y como hija lo que siempre hago es dar ejemplo,empiece usted por dar ejemplo,dejen de abanderar esa caza de brujas sino quieren que algo les salpique. Dejen de insultar sino queren que les insulten. Y despues se toma usted el cafe con quien quiera. Gracias

    ResponderEliminar
  9. No crec que siga important qui publica una cosa sino què publica i com. I una cosa està ben clara i ningú la pot negar: La Cotorra sempre la veig que si informa d'una cosa ho ha fet des del coneixement exacte i veridit del que publica i amb dades contrastades.
    Que vaja amb un passamuntanyes? Això influeix en alguna cosa en la qualitat de la informació?.
    Jo no tinc cap interés en saber qui hi ha darrere d'eixe blog Em preocupa i m'interessa més que diu i no qui ho diu. I mentre la informació siga bona, fidedigna i real endavant. Seguire llegint-la. I supose que com jo molts, perquè son mols els que entren i lligen.

    No comprenc eixe interés vostre en saber qui esta darrere la Cotorra després de 5 anys de vida. Valdria més que tinguereu interés en saber qui està darrere pel Diari de Tavernes o el Ventilador, uns blogcs caractgeritzats per l'insult i les desqualificacions personals fins i tot a persones que no tenen responsabilitat política ni publica. Eixos si que van darrere de passamuntanyes i gordos. A eixos si que els hauriem de demanar nom i cognoms i demanar-lso responsabilitats per les brofregades, insults, mentires que diuen constantment.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Et recorde que la Cotorra a finals d'estiu va publicar les xifres de l'atur de l'any passat, per intentar coll.lar-nos que les xifres d'atur baixaven a Tavernes, quan pujaven en més de 90 persones. Jo vaig publicar un comentari digüent-los que havien agafat les xifres malament. Després de que en 4 hores no publicaren una rectificació, ni el comentari, ho vaig publicar ací.
      Davant de l'evidència i el ridíqul, en compte de modificar el contingut van optar per esborrar la noticia.
      Si això és contrastar sades i ceñir-se a la realitat per a vosté, li done tota la raó.
      Enrique Estruch pot donar fe.

      Eliminar
    2. Una flor no fa primavera. O el millor escrivà fa un borró.
      Portem 5.146 noticies publicades. No ens crucifixes per una mal feta.

      Va t'ho expliquem eixe ridiqul (sic):
      En intentar publicar les dades de Tavernes d'eixe mes, no vam agafar mal les dades com tu dius, sinó que prenguerem les de l'any anterior.
      I a l'hora de modificar-les ens trobàrem amb el fet que el SERVEF no les havia encara publicades. No podíem modificar res perque no teniem dades i vam borrar la notícia. Dos dies despres la publicarem quan el SERVEF les va publicar.
      I efectivament algú ens va avisar per comentari. I normal que no es publicara el comentari si quan el veierem i ho comprovarem ho borrarem tot. I es borra tot: comentaris i noticia.

      I si: contrastem, comprovem i ens cenyim als fets. Dis-nos en 5.146 noticies i 4 anys i mig quina noticia és falsa.

      Eliminar
    3. Massa floretes una darrere l'altra. El mes honrat i correcte havera estat publicar l'anonim, agrair-li la correcció i publicar tot el que acabes de dir aci. Seria massa humà tal reacció? No es pot ser politic i ser imperfecte? Per que sempre amagant una part de la realitat?
      Si no notícies falses, si moltes mitges veritats i massa notícies de primera actualitat al poble sense publicar. Que Enrique amb els poc mitjans s'avance moltes vegades nomes es per una raó: independència. Si despres, amb DV seguira igual, seria el primer cas politic d'informacio independent, cosa que tampoc tinc tan clara.

      Eliminar
    4. Interés en saber qui està darrere de la cotorra? Cap ni un. És fàcil.de saber. Si analitzes els reportatges fotogràfics es pot saber anb facilitat. Per eixemple el de la presentació del llibre de Sico Fons a la biblioteca. Encara que crec que davant la evidència van retirar la foto.

      Eliminar
    5. Quina es falsa? Mireu totes les excuses de Jordi amb relació a la festa de la platja per a cap d´any. No ho dic jo solament, mirar quants comentaris hi ha en aquest blog que li acusen de mentider i vosaltres publicant eixes mentides.

      Eliminar
  10. Enrique, tu deus saber ho: qui és el Diari de Tavernes i el Ventilador? No per res, per demanar-los que facen com tu. A partir d'ara cap insult i que informen. Uno pot fer informació política, partidista com fa ABC, La Razon, etc. pero sense mentir ni insultar com fan ells.
    Qui s'amaga darrere la carasseta del Diari de Tavernes i del Ventilador?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Pues altres que tal S'amaguen igual que la Cotorra de forma clandestina. Per sort estos que tu nomenes tenen poca tirada!

      Eliminar
  11. Deixem que ho dubte senyora anònima de les 19:01 perquè el seu to en escriure ho desmenteix.

    No conec cap insult fet pel Sr. Talens en cap lloc a cap adversari polític, al contrari si que conec molts insults que li han fet al Sr. Talens, a altra gent del Bloc i a familiars de l'alcalde o del Sr. Llácer sense trellat i en eixos blogs que segurament voste seguirà i estara conforme en el que diuen.
    Jo, i disculpe'm, no em prendria un café amb vosté després del to que usa en l'escrit.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Jo no prendria café ni amb els que han insultat al sr. Juan, Llàcer .... ni tampoc amb el que li va dir FP a Enrique Estruch.

      Eliminar
  12. No insistiu, Jaume no contesta a anònims, però no sòls açí , tampoc en La Cotorra .

    ResponderEliminar
  13. Xe,corren temps molt austers desde ja fa massa temps en este pais tots hem vist com mos han retallat amb tot,que estem plagats de corrupcio,que no es crea feina...l'ambient esta molt crispat.El que hi ha que fer sigam de este o d'aquell es abans d'escriure tancar els ulls agafar aire,contar fins a 3 i tirar l'aire...molt millor,jejeje...

    ResponderEliminar
  14. Pels que s'estireu el monyo per lo de anònims i la llibertat d'expressio (que per a uns es massa i per altres poca), dir-vos que si algú s'anima a administrar un foro d'opinio política, posant nom i DNI, ja us dic que ningú que milite,simpatitze o intente traure'n profit de la política (moltes vegades convergeixen les tres en la mateixa persona) no n'entraria ni un. Tampoc te sentit com esta la política que s'oferísca des d'ella, la transparència i participació que diuen sols es circumstancial i incompleta, en tenen por i molta.
    Deixe el guant reballat per a qui es torne a queixar d'anonims, Jaume inclòs.
    Enrique diu que no costa tant, es cosa de xiquets.

    ResponderEliminar
  15. ANTONIO GALAN GONZALEZ5 de enero de 2014, 13:06

    Qué quieren que les diga, que hay que tener cuidado, porque pulula demasiada gente desaconsejable por ahí... un tipo de personaje aún más nocivo, más tóxico si cabe, es el del cobarde anónimo. El cobarde anónimo actúa como los anteriores, pero no se deja ver siquiera. Se pronuncia por escrito, más que de viva voz. Le gusta el anonimato y se sirve de él para contaminar, para dar rienda suelta a su pensamiento obsesivo y aliviar sus complejos. El cobarde anónimo fija su diana en cualquiera y se hincha a lanzar dardos. Antes de la popularización de internet, el cobarde anónimo se tenía que mover de casa para lanzar papelotes sin firma poniendo a escurrir al sujeto de sus odios o envidias. Ahora ni eso.

    Pero en los ultimos años, los cobardes anónimos han visto cómo su campo de actuación se abría en la Red y les ofrecía muchas más posibilidades de insultar, difamar y calumniar al vecino de enfrente, al político de turno o a la joven que es entrevistada en el periódico por su tesis doctoral. Foros de internet, secciones de comentarios de periódicos y redes sociales se han convertido en un lugar frecuentado por esta gentucilla que aprovecha la falta de regulación, la ausencia o inacción de los moderadores, y la parsimonia judicial para insidiar, atacar o burlarse de los demás. Muchos de estos cobardes anónimos se sienten invulnerables. Creen que internet les arropará perpetuamente con un manto de impunidad. Se equivocan. Al final, la Ley y la Justicia triunfan siempre, aunque, a veces, tarden más de lo deseable. Y como lo escribo, lo firmo, con nombre y apellidos. Porque creo que si se escribe algo, hay que responsabilizarse de ello y asumir las consecuencias que puedan tener las palabras. Porque soy de los que piensa que cada palo debe aguantar su vela.

    antonio galán gonzález

    ResponderEliminar