viernes, 19 de abril de 2013

XVII SETMANA CIUTADANA, huí darrer dia


Ahir Dijous es parlà sobre acqüicultura .



Huí, Divendres 19 :


 Presentació del llibre  " Víctor Calatayud Tortosa, un model de mestre i escola nova " ,
                            a càrrec de María Jesús Llinares Císcar .

Exposició Escola nº 3 de xiquets de Tavernes de La Valldigna, mestre Don Calatayud Tortosa.

Obra patrocinada per l'associació de veïns .

Cloenda a càrrec del Alcalde En Jordi Juan Huguet .


A les 19 hores en la Casa de la Cultura .

3 comentarios:

  1. A algú que va assistir a la xarrada sobre els beneficis del consum de peix de granja:
    Quines conclusions es van poder traure? Hi havia (apart del ponent enginyer agrònom, per tant de la banda del productor) algú de la part ecologista-proteccionista? Apart del control del producte, tan mal tenim ja les nostres aigües que són pitjors els productes naturals que els criats en captivitat? Èxisteix ja realment els productes marins ecològics? Jo ja n'he vist, però no sé com s'elaboren.
    Tampoc em valen respostes purament economicistes, en materia de protecció de la natura tot lo barat que puga ser hui el demà ens eixirà molt més car.

    ResponderEliminar
  2. Jo mateix el respon :

    El ponent va vindre de la mà de Vicent Domingo Estruch, que com suposse sabràs es un ecologista reconegut.

    Les avantajes son el que es peix fresc de segur, doncs es recull conforme la demanda i pel tant es ven tot i en un o dos díes màxim, es un peix controlat donat que la legislació valenciana obliga a etiquetarlo assenyalant data de peixca, denominació i data de consum preferible.

    En quant a qualitat es la mateixa, reconegut per cuiners com Adrià o Arzak per escrit , es més, té inclú un major valor saludable doncs té per la seua alimentació més omega 3 que el natural , i efectívament existixen els ecològics, que es diferèncien amb els no ecològics pel mateix que qualsevol altre producte alimentari.

    En quant al motiu per a acudir a la criança es perquè mentres la població de consumidors ha aumentat considerablement en els darrers 50 anys, per contra les poblacions de pexca han disminuit i no cubrixen les necesitats de alimentació mundial .

    I per últim, s'ha "democratitzat" el consum de peix doncs al baixar els preus al baixar els costos de criança, que son quasi una tercera part que amb la recollida natural, especies com la dorada, el salmó o la trucha, inalcansables per preu per a les classes baixes, passen a ser asequibles per a estes ( De uns 20 euros a uns 6-7 euros el kg ) .

    A mí almenys em va convençer, i a altres rés sospitossos de ser fàcils de convençer per motius economicistes , com varis membres destacats de Compromis-local pressents, també , així que tu mateix.

    ResponderEliminar
  3. El tema economiciste està clar, Enrique, tota la producció intensiva sempre és més barata. En la qualitat del producte és on tinc el dubte, per això preguntava sobre el producte ecològic. Açí és fonamental la alimentació, que ha de ser també d'orige ecològic, així com les mesures de maneig i habitabilitat dels animals, fonamental en el gust i textura de la carn. No he vist ni conec piscifactories ecològiques encara que si he vist el peix al comerç ecològic, encara que si a nivell de carn la cosa està en volquers, imagne que amb el peix encara molt més.
    És un cas diferent a l'agricultura i ramaderia ecològiques, un cas a estudiar més, encara que Vicent no haurà canviat de pensament i ho podrà argumentar perfectament. Quan el veja li ho preguntaré directament.
    Moltíssimes gràcies per la informació, m'interessava, però no vaig poder anar.

    ResponderEliminar