jueves, 12 de febrero de 2015

Editorial : DE VALENCIANS I CATALANS

Huí també ens eixim de lo habitual i en vers de fer nosaltres Quadern, que quede clar, no parlem en nom de ningú més, una editoral, vos copiem un article que compartim també nosaltres, Quadern,  perquè reflexa la nostra idea d' eixe valencianisme que defenem com a forma política, reiterem de nou Quadern com a blog,  i que esperem vore algún dia com a opció majoritaria dels valencians : Millor ens aniría perquè pitjor i com hem anat amb els partits sucursalistes de Madrit, no podem anar.

Ara bé, per a això primer els valencians "a la dreta" voran d'oblidar eixe anticatalanisme nat, que atxuxen a més de vers en quant davant eleccions, i els valencians "a l'esquerra" deuran d'assumir que sense ficar en dubte els principis filològics, els valencians tenim clar que parlem valencià i no un dialecte de ningú, i que som valencians i per això espanyols i rés més. I els catalans voran d'assumir també tot açò, el que defen este article, i deixar-se de neoimperialismes i relacions paterno-filials: Sols així la cossa anirà com deuría d''anar entre cosins, ací la culpa de les males relacions no les té sols una de les parts, les equivocades polítiques catalanistes també tenen culpa  

Per desgràcia i vistes les darreres enquestes, els valencians encara no ho comprenem i volem seguir votant ara i a l'esquerra a un partit del que encara no té ni cara ni programa i ja està el tercer, desplaçant a Compromís i aniquilant a Esquerra Unida, i a la dreta dos partidets més centralistes que el PP, que ja es, com son Ciudadanos i UPyD. 

Però bé, ahí ho deixem, i si a algú convençem mèl de romer. 


OPINIÓ


Valencians i catalans, veïns i cosins


9/2/2015 Per Vicent Baydal


Ja en l’assemblea de Pau i Treva de l’any 1198 entre Pere el Catòlic i els principals barons dels comtats catalans es feia menció a «totam Cathaloniam» i es definien les seues fronteres. Ergo, fa més de huit segles, que es diu prompte, que Catalunya i els catalans estan ahí, primer des de Salses i després des de Portbou fins a Alcanar. I no se n’han d’anar. Tot sembla indicar que continuaran durant molts més segles en eixe mateix territori, exercint de catalans, però també de veïns nostres, dels valencians, com també ho són dels francesos, els aragonesos o el conjunt d’espanyols. No ens convé odiar-los ni dur-nos malament, si no volem amargar-nos l’existència, com li passa a qualsevol que tinga una mala relació amb els seus veïns, ni tampoc podem obviar-los, com si no existiren, perquè el que fan i el que fem ens influïx mútuament i molt directament.

Però mai hem viscut en la mateixa casa ni hem format una mateixa llar. Hem compartit edifici, això sí, des de la Corona d’Aragó fins a l’actual Espanya. I és ben cert que la majoria dels habitants del regne de València que començaren a sentir-se valencians per primera volta, allà pel segle XIV, procedien de Catalunya, entorn d’un 60% per un 30% de pobladors procedents de l’Aragó, segons els estudis d’Enric Guinot. També és ben cert que el valencià que parlem és una varietat d’aquella mateixa llengua que portaren els catalans, amb les aportacions de les gents que han habitat des d’aleshores el territori valencià. No obstant això, ja fa molts segles, sis com a mínim, que també es diu prompte, que ja no som pares i fills. Som, en tot cas, cosins, com sàviament recorda la dita popular.
No és sobrer explicar-ho en una tribuna valencianista, ja que el nacionalisme valencià contemporani, el dels darrers 50 anys, ha crescut sobre una formulació segons la qual els valencians de la part valencianoparlant del país seríem catalans i hauríem d’adherir-nos teòricament a una identitat col·lectiva catalana, per procedir majoritàriament dels catalans que colonitzaren el regne durant l’edat mitjana. Però tampoc cal ser historiador ni sociòleg per a suposar que els segles no passen debades i saber que en el nostre cas hi ha hagut una altra identitat, la valenciana, que és la que hem heretat des de fa moltes generacions. Tenim un cas propi que mostra clarament eixa prevalença i consolidació històrica: el dels mallorquins de pobles com Santa Margalida, Llucmajor o Manacor que durant el segle XVII, després de l’expulsió dels moriscos, poblaren molts municipis de la Marina i el Comtat, com Xaló, Llíber, Tàrbena, Pedreguer, Fageca o Famorca.
Sempre hi havia hagut fama d’això, però només recentment, gràcies a estudis molt detallats, s’han pogut conéixer les dades que constaten que més del 90% de la població d’alguns d’ells era mallorquina. Així les coses, potser hauríem de concloure que actualment eixos pobles són i haurien de sentir-se mallorquins, ja que quan aquells pobladors hi desembarcaren, en ple segle XVII, se sentien i es consideraven mallorquins. Però evidentment no és així perquè arribaren fa ja quatre segles i progressivament s’integraren en el sentiment identitari valencià, de manera que actualment se senten valencians. Ara bé, no es consideren mallorquins, sinó valencians, però sí que s’ha donat un fenomen molt interessant des del moment en què han sigut plenament conscients dels seus orígens: hi ha una simpatia i una atenció especials entre uns i altres, amb actes culturals, celebracions, activitats conjuntes, etc.
Probablement eixa actitud de col·laboració i intercanvi des del coneixement acurat de la història i l’afirmació de la pròpia identitat és la que millor serviria al valencianisme a l’hora d’abordar la seua relació amb els veïns i cosins catalans. Això, no obstant, no evitarà el joc brut dels anticatalanistes, que atacaran qualsevol acte conjunt amb catalans i balears, per molt que es faça des de la valencianitat més ferma, ja que en realitat aquells no aspiren a potenciar la cultura valenciana en la riquesa de la seua història, sinó que es limiten a intentar evitar que el nacionalisme valencià puga avançar en la nostra societat. Però segurament en esta darrera tasca, la de fer avançar socialment el projecte valencianista, sí que seria molt útil afirmar sense embuts la pròpia identitat valenciana i distingir-la sense cap mena de complexos de la catalana, com cada volta fem més valencianistes, vinguem d’on vinguem.
Així ho feien també, per exemple, els nostres avantpassats valencianistes de la dècada de 1930, que, davant de les acusacions interessades de pancatalanisme fetes pel diari republicà El Pueblo, contestaven rotundament des del setmanari El Camí: «Els valencianistes no volen atra cosa que la consagració de la personalitat valenciana amb independència de tot atre poder. Políticament no acceptem cap tutela. Per això voldríem que ningun partit valencià depenguera de “jefes” situats més allà dels límits del País Valencià. Nosatres, que no odiem a Catalunya, que li hem agraït tot el seu esforç vers la llibertat dels pobles hispànics, no toleraríem que adoptara atra postura respecte a València, que la que adoptà quan floria la Confederació valenciano-catalano-aragonesa. Govern propi, independent de Madrid i Barcelona. Parlar de pancatalanisme en el sentit de fer de València “prolongació” de ningú, és pedre el temps. Els actes dels valencianistes, ens abonen... ¡Valencians de totes les terres: ha arribat l’hora de pensar en gran!». En efecte, ha arribat l'hora.

18 comentarios:

  1. Encara més interessant aquest article del mateix autor,potser més decisiu sobre la possibilitat d'èxit del valencianisme al nostre País:

    http://www.fundacionexe.org/web/article/414

    No es pergueu els comentaris a sota l'article, a mi m'han agradat les reflexions de Cesc,a baix de tots els comentaris.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si es veu ben clar: els valencians som de segona i només podem aspirar a ser de primera amb una identificació completa amb Castellà, que no Espanya, no confundim.
      Podemos=Castella fins en el color de la marca.

      Eliminar
    2. La II República també era morada i amb ella va naixer la Generalitat Catalana i la nostra terra era el País Valencià,sobretot durant els governs d'esquerres. I el morat era amprat de Castella. El color tindrà significat o no a Podemos segons els que voten i el que diguen després de votar.

      Eliminar
  2. Hi ha que votar a Compromís que es l'unic partit valensià.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Que siga l'únic valencià no vol dir que siga prou valencià. Ni que tot lo valencià ni valencians siguen bons per a València. La nacionalitat ha de ser un afegit,no una excusa o condicionant.

      Eliminar
  3. Ja veus tu eixa paraula tan odiada per la dreta, País Valencià, ja era usada els anys 1930 sense cap problema (bé històricament és fins i tot anterior el seu ús) pel valencianisme polític, el que treballava per un estatut d'autonomia que no va arribar per la guerra.
    I ara ens han imposat "comunidad" nom arbitrari gràcies a l'acord del senyor Martorell (UCD) i del Sr. Guerra (PSOE), vaja la versió PPSOE dels anys 75-85
    Diuen que som "comunidad", però de què? ¿de veïns mal avinguts? ¿de reg? ¿de corrumptes i lladres?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Tens rao,son Regne de Valencia

      Eliminar
    2. Vist el vist el que han aportat els regnats,deixem-nos de Reis,no els vullc ni a Espanya ni al País. I el que ja ha passat,ja ha passat, no som Regnat de ja fa segles. També les dictadures han intentat desterrar qualsevol denominació que supose nacionalitat,primer amb Levante español i ara amb Comunidad. Però encara estem a temps. Reis valencians no crec que tornen,ni els esperem.

      Eliminar
    3. Regne de Valencia dins del Regne de Espanya
      La majoría dels Valencians estem orgullosos de ser Espanyols i per supost Valencians
      Es va acordar lo de Comunitat i evidentment va ser una concessio a la esquerra que com tu tenien vergonya de la seua tierra valenciana

      Eliminar
    4. La concessió "Comunitat" no es va fer per això. Massa joventut demostres per no dir altra cosa.

      Va ser una concessió UCD-PSOE, aplaudida despres per l'hereu de la UCD AP-PP, per tal d'aprofundir en la tasca despersonalitzardora de l'Estat Centra davant la nova concepcio moderna de País Valencià i amb nou nom s'eviten evitar referencies històriques a antigues situacions, Corona d'Arago, quan Espanya ni existia ni nanai. Espanya com a tal comença a prendre forma amb les constitucions de mitat segle del XIX fins aleshores, res de res.
      O siga, Comunitat una manera més de despersonalitzar-nos i fugir de nom que representen idenditat pròpia, l'antic Regne fins al nou terme i modern País Valencià que va començar a imposar-se a principis del segle XX i que va ser la denominació més coneguda per tot arreu fins la batalla de València. I mira per on està encara en el preambul de l'Estatut.

      Llig un poc més abans de dir el que has dit, que llegir no esta renyit amb la ideologia.
      I jo no estic orgullós d'estar dins d'un estat que m'expolia i m'empobrix i que em tracta com una colonia.
      Menuda burrada que comunitat va ser una concessió a l'esquerra.

      Eliminar
    5. D'acord amb tot el que diu l'anònim de les 13:31, tan sols destacar que jo sí crec que hi ha alguna ideologia renyida amb la lectura, a no ser que siga esporàdicament l'ABC,El. Mundo,Las Provincias,As...

      Eliminar
    6. Crec que tu de historia estas a cero,España desde Carlos I per no dirte desde els Reís Católica
      El llavat de cervell que porteu es auxina de xavo

      Eliminar
    7. Efectivament, com ja existia Espanya, Felip V el Borbó va derogar els furs de Valencia el 29 de juny del 1707. ¿Com ho expliques?

      Quina cosa mes curiosa no? Una regne Espanya amb distints regnes dins. Pero no era una? I damunt ens parla de dret de conquista? Mes rar si no hi havia només un regne. Ara resulta que no, hi ha regnes amb lleis i furs diferents, i corts diferents, i que només tenen en comú el mateix rei.

      Considerando haber perdido los reinos de Aragón y Valencia y todos sus habitantes
      por la rebelión que cometieron, faltando enteramente así al juramento de fidelidad que me hicieron como a su legítimo Rey y Señor, todos los fueros, privilegios, exenciones y libertades que gozaban y que con tan liberal mano se les habían concedido, sí por mi como por los señores reyes mis predecesores, en esta monarquía se añade ahora la del derecho de conquista (...) y considerando también que uno de los principales tributos de la soberanía es la imposición y derogación de las leyes (...) He juzgado por conveniente, sí por esto como por mi deseo de reducir todos mis reinos a la uniformidad de unas mismas leyes, usos, costumbres y tribunales, gobernándose igualmente por las leyes de Castilla, tan loables y plausibles en todo el universo, abolir y derogar enteramente (...) todos los referidos fueros y privilegios, prácticas y costumbres hasta aquí observadas en los referidos reinos de Aragón y Valencia, siendo mi voluntad que éstos se reduzcan a las leyes de Castilla ..

      I mira si ho tenien clar en Castella que España no existia com a nacio unica que la corona d'Arago va tindre prohibit fins final del segle XVIII comerciar amb America. Era una cosa de Castella nomes. Fixat en els cognoms sudamericans:castellans
      El port de Barcelona va ser autoritzat per al lliure comerç amb Amèrica en 1778.
      El de Valencia no entra en el paquet de ports autoritzats ni tampoc Alacant.

      Estudia, no lliges tant de manual de temps de Franco ni veges tampoc la serie "Isabel" que té poc rigor històric, menys que "Aguila roja"

      Eliminar
    8. Mira si eu tenien clar que van fer les mateixes lleis per tots els espanyols i no com ara17 governs mes el nacional

      Eliminar
  4. Mira si va ser concessió que el PSOE, encara que no ho practique vol dir-se PSPV (tant de bo fora PSPV), Izquierda Unida ací es diu EUPV i mira per on nomes el PP es diu PPCV.
    Si ens anem als noms de sindicats CC.OO.PV, UGT PV, STE PV

    Per què serà?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Jo crec que voldria dir una concessió DE L'esquerra, no a l'esquerra.

      Eliminar
    2. Aixina els anat als socialistes i als comunistes,molt país valencia pero no guanyen unes eleccions autonomiques desde que jo era xiquotet

      Eliminar
    3. El mateix us poden dir,molt d'esquerres però ni ombra als d'esquerres.
      Les eleccions que ha guanyat UPV-Bloc-Compromís.
      Ah,no,que no aplegava ni al 5%!

      Eliminar