miércoles, 13 de agosto de 2014

Article d'opinió : LA TRANSICIÓ per Jaume Talens

Enric, com quedarem escric este diàleg indirecte que tinguérem entre dos persones que escrivim amb elnostre nom. Que creguem en la llibertat de premsa i publicació, sense faltar al respecte a ningú. Que solem a opinar fonamentats, amb arguments, per la nostra experiència de tants anys.

Pel que dius la Transició s’ha finiquitat. Transit és un pas d’un lloc  a altre. La constitució era per tant el contracte, que es denuncia, de la Transició. Al meu entendre per  tres motius: Per la sobirania, no resideix en el poble, si no en un  grup oligàrquic que mana d’una forma intervencionista en un mal anomenat sistema de llibertats econòmiques.

Se que coneixes com es forma este grup oligàrquic, i tant, però ho comente. Arriba la democràcia i no tenen fortuna els grups polítics. I fan com el rei quan arriba a cap d’estat. Demana diners als Emirats  Árabs  i Arabia Saudí.  Uns porten diners de fundacions europees, els socialistes. Altres construeixen ciutats completes , com el parc Ansaldo a sant Joan. Amb la seua plusvàlua la UCD afronta les eleccions. Convergència, compra el material que porta un barco en alta mar i el ven per tres vegades més a l’arribar a Barcelona...  Tot açò porta conseqüències.

En segon lloc  la democràcia. Hi ha polítics que entenen i volen, no els va mal, que la Transició siga definitiva. Pensen en un parlamentarisme controlat. Per això imposen legalitat a democràcia.  Com deia el mal citat per Ximo Puig, Mosca, era front a Democràcia en Majúscula, oposar la legalitat. Una legalitat que poden canviar quan vulguin i els interesse. Vegem el cas de Mastrich, el canvi de la constitució a agost ... Agafant les paraules de Juan Goitysolo , actuen com apagafocs amb el BOE com a mànega.

En tercer lloc, i darrer, amic Enric, és el que tu em cites la corrupció. Però no pels alts jerarques de la democràcia controlada,” quien se mueva no sale en la foto” Si no pels miserables que coneixent el que alguns coneixíem volen ser aprenents de bruixots. Em referesc  a Els Barcenas, els Blascos, els Pujols fills, i els Urdangarins... Esta classe és la que ha fotut a la gent. I la policia i els inspectors d’Hisenda ho sabien però...qüestió d’estat.

Sí tens raó quan parles del poder judicial i com funciona. Però ha canviat el seu funcionament com a tercera cambra, i els fiscals no, però els jutjats de primera instància, que tanta por fan a la Troika, per vergonya torera, sí. Han funcionat de baix cap amunt i han fet dir als nostres diputats. “si vos aterren les denuncies – n’hem fet moltes – feu-ho bé.” I això que sols hem controlat, no hem arribat a governar. A Valencia hi ha cent-tres imputats.

I tens raó, ja no controlen tant la justícia.Li tenen por recorden el llibre de “Las hogueras de las vanidades”.
Ni ens imaginem quin nom rebran els nous temps.. La societat de les TICs ?? Tu i jo ho llegirem a la història. Però a Tavernes hem hagut de fer un canvi molt més prompte.

 Des de Tavernes que hem fet front a eixes preocupacions que marca el CIS, el paro, la corrupció, situació econòmica, el funcionament dels partits, etc. Tu, com a persona formada saps les limitacions que té el poder local.  Saps, perfectament, que moltes de les solucions son purament legislatives a nivell de Corts.
Però ressenye que hem tingut la sort d’un canvi ja a Tavernes. Sé del teu interès per  fer d’unió entre tots, però es impossible per la primera part exposada. Els motius son clars: els interessos dels partits estaran de nou sobre els de Tavernes.

A Compromís hem fet un canvi generacional molt important. Un canvi que ens ha donat molt, i ho coneixes. Una persona preparada, com diu Garicano, professor de l’Escola d’Economia de Londres, sap anglés com si fora primera llengua, i és matemàtic, doctor i premi extraordinari de carrera. Al que afegir la seua valentia i intel·ligència junt a les seues ganes de guanyar sempre. Que té un equip ja treballant per a les pròximes eleccions en diferents àrees, no sols ha unit el seu partit si no inclús a les esquerres per la seua actitud de decència , molt lligada a la prudència i una certa fortuna per la qual ha pogut salvar una moció de censura i el més difícil , aprovar uns pressupostos en minoria de regidors que no social. Vulgues que no , ningú a governat amb les condicions tant adverses com este alcalde. I porta el càrrec amb molta dignitat i una certa felicitat moderada.

No és cert, i bé que tens noticies, que no ha tingut una finestra oberta a les possibilitats de negociar i arribar a acords, sols he vist que la tancarà, i d'acord , de colp, quan ha vist que els aires eren dolents per a que Tavernes no funcionara.
Ha esta al costat en tot moment de les marees socials, sanitat, educació... Ha estat al costat de la gent que ho passa malament

Pense com tu, que segurament serà l’únic que repetirà com a cap de llista a les noves eleccions. No és preocupant el que diuen que esta per anar en llistes a les Corts Valencianes, estarà dirigint en capacitat, i compta amb  un equip  jove amb moltes ganes. I el que més agrada fora de Tavernes,  com ha governat sense condicions, la seua claretat expositiva i les seues ganes de triomfar i fer-ho molt bé.

Enric, tu també has fet canvis, per situar-te en este moment especial, però hem d’agrair al tripartit que en el seu pacte eliigira a Jordi Juan com alcalde del nostre poble. Podem datar a dos mil onze  el final de la Transició a Tavernes de la Valldigna. Els temps nous fa tres anys que està aci.

Signat, Jaume Talens 

11 comentarios:

  1. No hem publicat un comentari per acussacions delictives al govern local : Crítica política si pero cap de delicte sense proves i si les teniu al jutjat.

    ResponderEliminar
  2. Senyor Talens, si realment voste creu tot el que ha escrit, es per preocuparse.

    No jo, sino vosté.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Preocupat tu, preocupat anonim de les 13:25.
      Sentir les veritats i reconeixer-les no esta a l'abast de tots.

      Eliminar
  3. Ben dit Jaume! Sempre dona gust parlar amb tu!

    ResponderEliminar
  4. Respuestas
    1. I pagats al dia, no com als demés proveïdors o associacions,al cap de mesos.

      Eliminar
    2. A mi l'any passat als 4 1/2 mesos i este any als 5 1/2 mesos en cobrar.
      Dec de ser el que trenca la mitja de 2 mesos que diu l'Ajuntament per tal de que l'associacio de bous cobre al dia.
      Per cert,dic Ajuntament i no Bloc perque Victor fa la mateixa propaganda,pero la ultima firma sempre es la del Sr. Juan.
      Pose anonim perque sino encara cobraria mes tard.
      A qui corresponga.

      Eliminar
  5. Sería un gran alcalde usted, tendría mi voto.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si,pero Jaume no es el Bloc,ni el Bloc es Jaume.De les arts polítiques de les noves generacions del Bloc local i dels seus vells savis a l'ombra (en realitat deuria parlar en singular mes que plural) no crec que Jaume siga aliè,ximplement mira cap altre lloc.Simptomatic que nomes parle de la preparació del cap i no de l'equip,com si ser professor,o enginyer,o metge,o mecànic,o llaurador o esportiste d'elit siga prou i tinga res a vore amb ser bon politic. Ni tan sols ser bon coordinador d'un grup de feina. Ja s'ha vist en el suposat pagament que havia de fer entre les esquerres(?) on ha aplegat (encara dius tripartit,Jaume?). A molts ens alegra haver deixar de banda el govern del PP, pero ho estaríem plenament quan es deixarà de fer plenament la politica del PP,cosa que hui per hui encara dista molt. I no em referisc als comptes, en aixo i en la situació actual nomes s'ha fet l'unic que es podia fer,lligats mans i peus dels governs superiors (uns perque no donen ni paguen,altres perque fiscalitzen les inversions),igual dona Jordi que Victor que un altre. Lo important es la gestió de recursos i d'ajudes i la relació amb empreses i ciutadans, i en aixo segueix la dinàmica de que segons qui eres,fan. Esta fent molt de mal la rancúnia del "ara tastaran la seua pròpia medecina" o el "ells van fer pitjor" quan ho sofreixen/sofrim tercers que no ens dediquem ni ens enamora la politica de partits. Així que de govern d'esquerres,res. Per no tindre, no tenen ni els vots d'esquerres, que son els dels mes necessitats, que fa temps passaren a la ma del PP per desesperació i abandó dels partits progres. Ara,sols es preocupen d'assolir novament la majoria,si es en solitari millor,perque amb la mentalitat dels qui regeixen estos partits, no ha estat ni podrà ser realitat una ensemble d'esquerres al poble, simplement s'han suportat fins noves eleccions, i no ha tingut que vore res la dreta, esta sols intenta aprofitar-se'n.
      Nomes caldria qualsevol llisteta decent de Podemos per fer-los a tots per fi a casa, mira si rauxa fluix el nivell politic que fins i tot Enrique i quatre cartes que no lliguen ja els donen prou feina que fins i tot li rebaten,l'insulten i fins i tot l'ignoren.
      Per mi,els poden portar de Madrid,el valencià ja els l'ensenye jo.

      Eliminar
    2. Y le ensañaría el valenciano,leído,hablado y escrito.

      Eliminar
  6. On diu pagament al setè rengle deuria dir pegament, cola (d'unió,cohesió).

    ResponderEliminar