viernes, 28 de febrero de 2014

Nota de Premsa de DEMÒCRATES VALENCIANS de La Safor-Valldigna : PROSPECCIONS PETROLÍFERES, NO A LA POSTURA DEL PP

Des de DV de La Safor-Valldigna volem lamentar la postura del PP en les Corts Nacionals , i més en concret d'eixos diputats que es definixen valencians, pel rebuig de la proposta de paralitzar les previstes prospeccions petrolíferes en les costes valencianes . 

Com sabeu , estes incidiran especialment en les costes de la nostra comarca, La Safor-Valldigna, amb un segur perjuí a una activitat tan fonamental per a la nostra terra com és el turisme , davant del panorama paisatgístic de barcos de prospecció i si és el cas , esperem que no, futures plataformes d'extracció de petroli a uns pocs quilòmetres d'estes, a més de l'evident i irreparable impacte ambiental. 

Per tot açò els Demòcratas de La Safor-Valldigna recolzem i recolzarem qualsevol acció que en contra d'estes prospeccions es lleven a cap , i ens unirem així mateix a qualsevol acció que es duga a terme . 

Ens juguem el futur, un futur verd o negre , en les nostres mans està decidir-ho .



Editorial : HISTÒRIES PER A NO DORMIR

Necessite un certificat de la Generalitat com a qué una associació està en vigor i quí és el seu pressident , i ho necessite en 10 dies doncs ho tinc que pressentar a altre ens, estatal en este cas, per a qué me'n facilite altre i pressentar-lo davant un tercer organisme, també estatal, o sanció al canto . 

Pense qué en plé segle XXI  açò es podrà fer tot per internet : Primera sorpesa-equivocació , es demana per correu, en la delegació del PROP de Gandia , si no tens pressa, o en el mateix PROP en València capital, ara en l'antiga càrcel modelo, sí sí en tens .

Com és el meu cas, em dirigisc a traure informació per internet , entre en la web corresponent de la Generalitat, em descarregue els modéls corresponents i, segona sorpresa (creía sería debades doncs paguem uns quants impostos ...) tinc qué omplir una autoliquidació, 6,06 eurets, en la mateixa pantalla, imprimir-la, anar a un banc , pagar sis euros, i amb el document validat pel banc anar al PROP i pressentar-lo en el Registre d'Associacions . Però ahí qué quant to feliç tire a fer l'autoliquidació, tercera sorpesa : No em deixa fer-la . 

Toque a la Generalitat, 012, i una amable senyoreta em diu qué serà perqué ho faig per mig del Google Crome i no pot ser, qué té qué ser per Internet Explorer . Com d'informàtica estic peix , me'n vaig al assesor, una dels més antics i grans del poble, pensant que ell , qué habitualment autoliquida taxes i demés per internet de segur, ho podrà fer fàcilment : Quarta sorpresa, a este tampoc li deixa . 

Tot sorprés, toca al 012 i li diuen qué per a poder omplir l'imprés té que desinstalar el Crome o si no no li deixarà . Ja alucinant els dos, li preguntem a la senyoreta que si anem allí ell el poden omplir i imprimir ells mateix i anar a pagar-lo al algún banc, també per allí : La senyoreta funcionaria tota amable (menys mal pense, hem tingut sort), ens diu que no es habitual però que com sap que existix eixe problema, farà una excepció, ens dona el seu nom, ens diu qué anem , preguntem per ella, i ens el preprarà . 

Agafe el cotxe, me'n vaig a València , aparque en el Carrefour ( no hi han pàrkings per a públic en la modelo , rés sorprenent ) , passeget no massa llarc i arribe a la modelo : Quinta sorpresa, no hi ha cap de directori qué indique on està el qué jo busque. 

Pegue la volta al edifici, entre en la primera "torre" que veig i hem dieun que allí no és, qué és en altra torre més cap al sud . Em diriguisc a ésta , pregunte per la funcionaira , ho consulten en un llistat en paper ( no tindràn ordinadors ? , pense ) em diuen que puje a la quarta planta, puje i allí pregunte i m'indiquen, i la senyoreta esmentada tota amble m'ompli l'autoliquidació, me la dona , li pregunte si hi ha algún caixer o similar allí en el conjunt d'edificis on es puga pagar, i, sexta sorpresa, em diu qué no, qué pregunte baix a la bedel de l'entrada i em dirà on puc trobar sucursals bancaries ( gràcies a deu , propert una "caixa" ) .

Li pregunte quant tardaré en rebre el certificat i em diu ( sexta sorpresa) que si fique a mà "urgent" en l'instància i el meu telefon, uns quatre dies sempre i quant vaja allí altra vegada a pel document quant en telefonetjen , perqué si no l'envien per correu i uns vint dies . Com em corre pressa, escric "l'urgent" i telefon a mà i pense qué en la copia voré d' anar al assesor i que comunique al ens estatal que no puc pessentar-lo segurament en la data màxima fixada, pel explicat , doncs amb eixe document en la mà tinc que anar a Hisemda en Gandia i demanar-ne altre : Esperem que l' inspector siga comprensiu i ho acepte .   

Vaig, pague , torne a la torre sud, pressente l'instància ( eixà si m'ha deixat imprimir-la en casa, menys mal ) , torne al Carrefour, pàrking gratis 2 hores ( tira, va, pense , algo debades, visca el Carrefour !!! ) , agafe el cotxe i cap a casa .

TOTAL : Entre pitos i flautes començe a les 8'15 del matí i torne a casa a les 12,45 hs. : Quatre horetes i mitja per a solicitar una certificació .  I encara em queda tornar a València quant m'avissen a pel papaeret, unes dos horetes més . I a Hisenda en Gandia , altra horeta més mínim A més, les despesses de desplaçament en cotxe i els sis i pico eurets de taxa .

I DESPRÉS DE TOT AÇÒ PENSE : Realment estem en el segle XXI , en plena era de l'informàtica i la tecnología capaç d'enviar gent a Marte i demés ? 

Nota : Almenys ho he pogut fer tot, qué já es extrany, en llengua valenciana, vorem en Gandia ... 

HUMOR BUROCRÀTIC

EL DILLUNS PLENO ORDINARI DE MARÇ

Convocatòria sessió ordinària de l'Ajuntament en ple per al proper dia 3 de març de 2014


WEB-LOGO AJUNYTAMENT PLE MUNICIPALEste dilluns, 3 de març, es celebrarà una sessió ordinària al saló d’actes de l’Ajuntament. Serà, com sempre, a les 20:00 hores de la vesprada. Feu clik en l’enllaç per a poder accedir als punts inclosos en l’ordre del dia.
Enllaç:  

Nota de Premsa de Karina Vercher : PRESSUPOST MUNICIPAL 2014

La regidora progressista ha desvetlat que Tavernes és un dels municipis valencians de més de 10.000 habitants que més ocupació ha destruït des de l'inici de la present legislatura.

VERCHER URGEIX A JORDI JUAN A PRESENTAR JA EL PRESSUPOST DAVANT LA CATASTRÒFICA SITUACIÓ ECONÒMICA DE TAVERNE

A pocs dies del plenari municipal de març, la regidora progressista Karina Vercher ha reiterat la necessitat d'aprovar el pressupost municipal de Tavernes de la Valldigna. Vercher exigeix al govern format per PSOE i Compromís que complisquen amb el treball pel qual cobren generosament i presenten ja un pressupost que permeta invertir urgentment en polítiques socials i de foment de l'ocupació. La regidora progressista ha desvetlat que Tavernes és un dels municipis valencians de més de 10.000 habitants que més ocupació ha destruït des de l'inici de la present legislatura.

Vercher, que ja va indicar el passat mes de gener que s'haurien d'incrementar els recursos destinats a polítiques actives de creació d'ocupació, ha presentat dades segons els quals Tavernes va perdre 817 cotitzadores a la seguretat social entre desembre de 2011 i desembre de 2013. Així, segons la regidor progressista, aquest descens va ser un dels majors de la Comunitat Valenciana pel que fa a cotitzadores en règim general, el nombre dels quals es va reduir en un 22 % en dos anys.

Per a Vercher, “és indignant veure que el nacionalista Jordi Juan vulga mantenir en 2014 sous de polítics i assessors propis de l'època de la bambolla immobiliària, mentre congela el pressupost de polítiques actives d'ocupació”. La regidora no adscrita ha informat que només en 2013 el nombre de cotitzadors en règim general es va reduir en 6 vegades més en percentatge que la mitjana de la província de València. Les dades són encara pitjors si es comparen amb les ciutats pròximes com Gandia o Oliva.

Vercher considera que PSOE i Compromís no volen presentar el pressupost per a evitar que es rebaixe el sou dels polítics, especialment el dels dirigents de Compromís i PSOE de Tavernes les retribucions del qual costen més de 50.000 euros cadascun als valleros.

La regidor ha afirmat no entendre com “mentre que ciutats veïnes com Gandia fa mesos que han presentat els seus pressupostos, Tavernes arribarà a les falles de 2014 amb el pressupost de 2012 i enmig de la pitjor crisi econòmica de la recent història democràtica”.

Finalment, la regidora progressista ha reiterat la seua disposició a aprovar un pressupost més social, amb menys impostos i més polítiques actives de creació d'ocupació, per la qual cosa ha demanat a la coalició de nacionalistes, socialistes i comunistes que donen el seu suport al govern de Jordi Juan, a deixar de costat els interessos partidistes i guanyar-se el sou oferint solucions als ciutadans.

Info-DEMÒCRATES : Perquè juguen a amagar-nos el valencià?



La promoció i defensa del valencià es demostra amb fets. Determinades proclames sonen buides si no van acompanyades d’accions per a reivindicar l’ús de la nostra llengua. Des de Demòcrates Valencians ens preguntem: com és possible que a la pàgina de la Generalitat no hi estiga disponible l’aplicació SALT per a tabletes i mòbils?
salt
Si en qualsevol recercador d’internet escrivim el vocable SALT per intentar trobar esta aplicació, ens toparem amb la sorpresa que en la pàgina oficial d’este programa informàtic elaborat amb el suport de la Generalitat Valenciana, se’ns diu que el SALT “funciona sobre el programa Writer d’OpenOffice” i que té “dos versions, una per a Windows i una altra per al Linux” (això ho podem trobar a l’adreça: http://www.cece.gva.es/polin/es/salt/apolin_salt.htm). ¿I per a Android, la principal plataforma que utilitzen tant les tabletes com els smartphones? No ens espantem; pot ser que a primer colp d’ull no ho em vist, però pot ser que si investiguem un poc més per la pàgina trobem alguna cosa. Doncs no, tampoc és així: si cliquem sobre l’última versió del SALT (la 4.0) la lògica ens diu que ací podria haver-se inclós ja la versió Android; però la realitat ens espera en esta nova pàgina (http://www.cece.gva.es/polin/es/salt/apolin_salt4.htm) per a dir-nos: “El nou Salt 4.0 es presenta en diverses versions, una per a Lliurex (Linux), una altra per a Debian i Ubuntu, una altra per a Windows i, finalment, una per a Mac”.

Cada vegada usem més estos aparells, siga per comoditat, per treball o plaer, però no hem trobat en la Generalitat Valenciana cap APP que ens servisca per a traduir. Així que, el més lògic és pensar (com vam fer des de Demòcrates Valencians en un principi) “no existix”, i quedar-nos sense eixa aplicació als nostres mòbils i tabletes. Però quina és la nostra sorpresa quan, vertaderament, ens enterem que sí que existix l’aplicació, que des de les arques públiques ens hem gastat diners finançant el seu desenvolupament i que no és la Generalitat si no un mitjà de comunicació valencià, en la seua edició digital, qui s’ha pres la molèstia d’anunciar-ho, promocionar-ho i facilitar l’enllaç de la descàrrega.
Per això ens preguntem: si empreses privades tenen la infraestructura suficient per a poder-ho fer, perquè no ho ha fet primerament la Generalitat Valenciana? Perquè juguen a amagar estos avanços tecnològics? Quin trellat té que per una banda es financen (per callar la boca a més de quatre i fer el “paripé” de cara a certes institucions europees) i per una altra no es faça difusió d’ells? Tenim constància de l’existència de servicis dins de la Generalitat que es dediquen a fomentar l’ús del valencià en l’administració, tant a escala interna com externa. Veritat és que les demandes formals d’usuaris d’estos servicis digitals no han sigut desateses, però també és veritat que ningú ha facilitat cap canal per a què s’assabentaren que existix una resposta a eixes demandes.
Els governants del PP pensen que els resulta més rendible i fàcil presentar-se com a defensors del valencià i dels valencians i alhora no són capaços –o no volen- de promocionar el seu ús en el marc dels mitjans electrònics actuals. De totes maneres, els ciutadans valencians ja estan farts de tanta incoherència i cinisme. Se’ls ha acabat el doble joc de defensors de les essències que executaven perquè la nostra societat ja no els dóna crèdit.
Esperem que les nostres demandes en este tema, que són les de molts ciutadans valencians qui han volgut queixar-se i informar-nos de la seua disconformitat, no siguen ignorades. No tenim massa confiança en els nostres governants actuals, però invoquem, si els queda una poqueta, la seua vergonya: anuncien ben bé i clar des de la Generalitat que el SALT també està disponible per als dispositius “smart”, i faciliten la seua descàrrega sense deixar eixa responsabilitat als mitjans de comunicació valencians que vostés mateixos estan encarregant-se de destruir.
Per cert, per a qui estiga interessat a descarregar-se l’aplicació SALT per a la plataforma Android, des de Demòcrates Valencians (i ja que la Generalitat no ho fa) us facilitem l’únic enllaç disponible per a fer-ho o que almenys, hem pogut trobar nosaltres:
https://play.google.com/store/apps/details?id=es.lasprovincias.salt&hl=ca

jueves, 27 de febrero de 2014

CLUB ATLETISME LA VALLDIGNA, cursa

           
 CLUB ATLETISME LA VALLDIGNA
(sec. Muntanya i Triatlo)
C/Metge Paco Valiente,s/n
46760 Tavernes de la Valldigna (Valencia)                                             
Tavernes de la Valldigna, 26 de febrer  de 2014

LA VALLDIGNA ACOLLIRÀ LA FINAL DEL CAMPIONAT DE LLIGA DE FEMECV DE CURSES PER MUNTANYA

La ciutat de Tavernes de la Valldigna serà la protagonista de la final de la Lliga de Curses Per Muntanya del 2014, que enguany arriba a la 16a edició. La cita serà el 2 de març, i s’hi concentraran els millors esportistes de la Comunitat Valenciana de carreres per muntanya .

El recorregut de la prova ha variat respecte a edicions anteriors del 2001 i 2009 , amb sortida i arribada des de la mateixa plaça Major de Tavernes . Aquest és un trajecte nou i inèdit per als participants , ja que els 22.6 km dels que consta la prova amb els seus 1.295 de desnivell positiu i 1.279 de negatiu, passa pels termes municipals de la comarca de la Valldigna, Benifairó i Tavernes de la Valldigna, la fan una prova molt interessant i competitiva . Tot just existeixen 2 minuts de diferència entre el primer al segon corredor de la classificació provisional de la lliga i el campionat es decidirà a Tavernes de la Valldigna.

El Club d'Atletisme la Valldigna, la ciutat de Tavernes de la Valldigna i la Valldigna s'han bolcat en la celebració d'aquest tan important esdeveniment , que concentrarà més de 400 corredors federats del País Valencià i alguns de la resta de l'Estat Espanyol i, que a més, compten amb la valuosíssima col·laboració de les associacions, comerciants i empreses d'hostaleria de la comarca, fet que la converteix en un bon reclam socioeconòmic i de promoció turística, historicoartística i monumental de la comarca de la Valldigna .

La Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de Comunitat Valenciana ve disputant aquest tipus de proves esportives de les Carreres Per Muntanya des de l'any 1998. Aquestes proves, que en l'actualitat tenen una gran acceptació entre els milers practicants que practiquen aquesta modalitat esportiva a tot el món , ja estan consolidades en les principals ciutats que comparteixen la seva situació geogràfica amb la muntanya .

S'han realitzat estudis sobre les repercussions turístiques, socials i culturals positives per a la recuperació de l’economia del lloc on es realitzen aquestes proves de curses per muntanya, entre les quals destaquem algunes que recorren paratges municipals, parcs naturals, reserves nacionals i altres espais protegits de la geografia espanyola . Destaquem algunes com : El Campionat d'Espanya d'Ultra - Trail , al Parc Natural del Penyagolosa ( Castelló ) , el Campionat d'Espanya per seleccions autonòmiques en la Reserva Nacional de la Vall Isaba    (Navarra) , el Campionat d'Espanya de Quilòmetre Vertical a Lleó i el celebrat al Parc del Puig Campana a Alacant; Campionat d'Espanya de Clubs en els Paratges Naturals de la Vall del Congost a Barcelona , Copa d'Espanya de Carreres Verticals al Pirineu d'Osca , l'Ascens al Parc Nacional del Teide un els atractius principals del l'illa de Tenerife la Bluetrail , i un llarg etc. de proves que concentren milers de corredors i es desenvolupen per tota geografia espanyola .

Com a prova a destacar internacional en la Ultra Trail del Mont Blanc que participen més de 6.000 esportistes i recorre les Glaceres i les valls més bells d'Europa i es disputa cada any a de la ciutat Francesa de Chamonix .



LA VALLDIGNA ACOGERÁ LA FINAL DEL CAMPEONATO DE LIGA DE FEMECV DE CARRERAS POR MONTAÑA.

La ciudad de Tavernes de la Valldigna será  la protagonista de la final de la Liga de Carreras Por Montaña del 2014, que este año llega a la 16 edición. La cita será el 2 de marzo, donde se van a concentrar los mejores deportistas de la Comunidad Valenciana de carreras por montaña.

El recorrido de la prueba ha variado respecto a ediciones anteriores de 2001 y 2009, con salida y llegada desde la misma plaza Major de Tavernes. Este es un trayecto nuevo e inédito para los participantes, ya que los 22.6 km de los que consta la prueba con sus 1.295 de desnivel positivo y 1.279 de negativo, pasa por los términos municipales de la comarca de la Valldigna, Benifairó i Tavernes de  la Valldigna, la hacen una prueba muy interesante y competitiva. Apenas existen 2 minutos de diferencia entre el primer al segundo corredor de la clasificación provisional de la liga y el campeonato se decidirá en Tavernes de la Valldigna.

El Club d’Atletisme la Valldigna, la ciudad de Tavernes de la Valldigna y la Valldigna se han volcado en la celebración de este tan importante evento, que concentrará a más de 400 corredores federados del País Valencià y algunos de resto del Estado Español y, que además, cuentan con la valiosísima colaboración de las asociaciones, comerciantes y empresas de hostelería de la comarca, lo que la convierte en un buen reclamo socio económico y de promoción turística, histórico-artística y monumental de la comarca de la Valldigna.

La Federació d’Esporta de Muntanya i Escalada de Comunidad Valenciana viene disputando este tipo de pruebas deportivas de las Carreras Por Montaña desde el año 1998. Estas pruebas, que en la actualidad  tienen una gran aceptación entre los miles practicantes que practican esta modalidad deportiva en todo el mundo, ya están consolidadas en las principales ciudades que comparten su situación geográfica con la montaña.

Se han realizado estudios sobre la repercusiones Turísticas, sociales y culturales positivas para la recuperación de la económica del lugar donde se realizan estas pruebas de carreras por montaña, entre las que destacamos algunas que recorren parajes municipales, parques naturales, reservas nacionales y otros  espacios protegidos de la geografía española. Destacamos algunas como: El Campeonato de España de Ultra-Trail, en el Parque Natural del Penyagolosa (Castellón), el Campeonato de España por selecciones Autonómicas en la Reserva Nacional del Valle Isaba (Navarra),  el Campeonato de España de Kilómetro Vertical en León y el celebrado en el Parque del Puig Campana en Alicante; Campeonato de España de Clubes en los Parajes Naturales de la Vall del Congost en Barcelona, Copa de España de Carreras Verticales en el Pirineo de Huesca, el Ascenso al Parque Nacional del Teide uno de los atractivos principales del la Isla de Tenerife la Bluetrail, y un largo etc. de pruebas que concentran miles de corredores y se desarrollan por toda geografía española.

Como prueba a destacar internacional en  la Ultra Trail del Mont Blanc que participan más de 6.000 deportistas y recorre los Glaciares y los valles más bellos de Europa y se disputa todos los años en de la ciudad Francesa de Chamonix.

 


 Emilio González Muñoz

 ORGANITZADOR


CLUB ATLETISME LA VALLDIGNA
SECCIÓ MUNTANYA I TRIATLO

PATROCINADORS
FEDERACIÓ D’ESPORTS DE MUNTANYA I ESCALADA DE LA COMUNITAT VALENCIANA.
AREA DE CURSES PER MUNTANYA.

FEDERACIÓ ESPAÑOLA D’ESPORTS DE MUNTANYA Y ESCALADA.

PATROCINADORS OFICIALS

GENERALITAT VALENCIANA.
MANCOMUNITAT DE LA VALLDIGNA.
AJUNTAMENT DE TAVERNES DE LA VALLDIGNA.
REGIDORIA D’ESPORTS.
REGIDORIA DE TURISME.

COL·LABORADORS

MYCHIP
TRIA-SPORTS.
FERRI-WATER.
CESAR ESPORTS.
ASOCIACIÓ DEL MERCAT DE TAVERNES DE LA VALLDIGNA.
GERMAN PASTISSERIA.
FRUTAS Y VERDURAS ALLERO.
ROSA DE TOT UN POC.
CREU ROJA TAVERNES DE LA VALLDIGNA.
AGRUPAMENT ESCOLTA VALLDIGNA.
PROTECCIÓ CIVIL DE LA VALLDIGNA.
CENTRE EXCURSIONISTA TAVERNES DE LA VALLDIGNA.
LA LLEBRE.
GRUP MUNTANYA VALLDIGNA.

NOTA I ACLARIMENT SOBRE L'ARTICLE SOBRE EL SALT

Este matí hi havía publicat un article sobre el traductor SALT qué ha segut contradit per un comentariste, pel qué com no entenem del tema i per tant rés podíem dir ni desdir, l'hem deixat en suspens a l'espera de recabar més informació sobre el tema :

Em diu l'autor del article el seguent : 

Acabe de provar-ho una altra vegada fa 5 minuts i explique:

-No hi ha aplicació per a mòbil i tablet que usa Windows Phone (en el meu cas 8.0) i l'acabe de buscar en Google Play, com diu ... 

-L'aplicació que existix per a Android (en el meu cas 4.2.2 i 4.2.1) és del periòdic Las Provincias (com ja vaig comunicar quan vaig passar l'escrit).

No és de la Generalitat Valenciana i tampoc apareix ni en el seu web, ni res.

Esta aplicació que sí que ix en Google Play, és un verdader desastre, perquè (en el meu cas) no deixa ni copiar el text traduït, ni seleccionar-lo, ni fer res perquè es tanca a l'instant toc el que toc, o intente fer el que siga.

-He passat avisos més de 40 vegades, quan es donen les fallades, ja que al tancar-se per errors et pregunten si vols manar nota al creador.

Sempre he posat que sí i damunt moltes altres vegades he posat comentaris sobre els errors.

Per a variar, mai de la vida he rebut cap resposta i tampoc ho he vist publicat en el lloc que toca i és en les respostes i comentaris dins de l'aplicació i en la web de Google Play.

Així que en el meu cas:

-No puc usar l'aplicació en Windows Phone, PERQUÈ NO EXISTIX, no perquè no vullga usar-la o no sàpia descarregar-la.

Potser este home sap on està i té el detall de posar-ho, per als que no ho trobem.

-L'aplicació que es descarrega de Google Play, Play Store o com vullguen buscar-ho, té moltíssimes fallades, és un desastre el seu ús i es tanca o posa pantalla negra a la primera de cant.

Té també la solució, de dir d'on ha descarregat la seua, que tan bona és, que tan bé treballa i corregix i que damunt està feta per la Generalitat Valenciana, perquè si fóra així amb la mal que funciona caldria començar a plantejar-se el canviar de programadors i dissenyadors que sàpien fer millor les coses.

Comprovar-ho si voleu vosaltres mateixos, en les vostres tablets, etc.

Igual només em passa a mi amb els meus 2 telèfons i mos tablets.

Una salutació.

I afig el partit :

 Des de Demòcrates Valencians agraïm el seu interés en la nostra publicació sobre les deficiències d'una aplicació SALT per a dispositius com els smartphones o les tabletes. Seguint les seues indicacions, hem pres bona nota de tot el que indicava i hem refet l'article per expresar d'una manera més clarificadora tot allò que en un principi volíem dir i sembla que no vam ser capaços de fer-ho. 


Des de Demòcrates Valencians reiterem el nostre agraïment, i ens alegraria seguir comptant amb la seua col·laboració en un futur.

Atentament, 
Joanma Miralles
Secretari de Comunicació
Demòcrates Valencians

NOTA : Esperem quede tot aclarit . L'article el tronarem a traure demà, doncs huí ja tenim massa articles publicats . 

A VOLTES AMB LA LLENGUA

  • Vos deixem com a curiositat, com es definix el 
  • que nosaltres diguem "picoretes, casconelles, 
  • cosconelles ... al llarc de tota la Comunitat .

  • Cusquerelles (Nules, la Plana Baixa). Però al poble del 
  • costat, la Vilavella, diuen sigolletes, diminitiu del ja 
  • diminitiu pessigolletes... Pessigolles. sigolletes

  • Cusquerelles, com Josep el de Nules. Clar, sóc de 
  • Borriana (La Plana Baixa també)

  •  Cosquerelles (Camp de Túria)

  •  A Sueca, ni més ni menys,  que diguem "picoretes"

  •  Picoretes, també a Gandia.

  • Al Ràfol de Salem, cosconelles

  •  A Cinctorres, Cossinogues 

  •  A Almassora, sigolletes.

  • Cosconelles (La Ribera)

  • casconelles en Tavernes de la Valldigna

  • Cosquenelles a l'Olleria

  • "Cusquerelles" (Carlet - Ribera Alta)

  • Cuscanelles a Muro

  •  Si son suaus (planta del peu) "picoretes" , si son mes fortes ( baix del braç) 
  •   "cosconelles"...en Pego (marina alta )


  • A la Vall d'Uixó (plana baixa): sigolletes, de pessigolles

  •  A Altea, com a Sueca, picoretes i cosquonelles

  • Cassanogues a Salzadella (Baix Maestrat) 
  • A Cocentaina, picoretes i cuscanelles

  •  A Benaguasil (Camp de Túria), cusquerelles i cosquerelles. 


  • En conclusió : Tot es valencià, del més al nord ó del més al sud, però 
  • tot es valencià , inclús diferents paraules per a definir un mateix concepte 
  • en pobles props uns d'altres, pel qué gens és d'extranyar que compilar en 
  • un diccionari la llengua com ha fet la AVL vaja costat tants i  tants anys , en 
  • tal d'arreplegar el més possible la llengua que parla el poble plà.
  • I vosaltres, com ho digueu ?