lunes, 9 de marzo de 2015

Editorials : VA DE SALDOS

Supossem que ú es Administrador de Finques, que d'això algo entenem.

Portes una finca en la que hi han 20 veïns que tenen que tenen que ingresar 500 eurets al llarc del any cadascún per a despesses "d'escala" per a que tos ens entengam. Per no liar-ho supossem que hi ha de saldo de partida zero euros perquè la finca es nova i es el seu primer any d'exercici. 

Resultado de imagen de saldo contableI de despesses de llum, neteja, etc de la comunitat de veïns es fan eixe any unes despesses de 8.500 eurets. 

I per tant al acabar l'any tens que tindre un remanent en el banc o en un calaix de 1.500 eurets. Això sería el que li diguem "saldo contable".

Però ressulta que, per exemple, quatre dels veïns no han ingressat i per tant has arreplegat d'ingressos sols 8.000 euros, pel que el saldo real que t'ha quedat son -500 euros. I per tant o deixes de pagar als proveïdors i ja els pagaràs quant pugues, o fas un prèstec per a fer front al saldo negatiu,  i fins al proper any quant arreplegues de nou cuotes podràs fer front a dit saldo del any darrer, i cancelar el préstec o pagar amb retràs als proveïdors : Més no pots fer. També pot ser que les despesses previstes vagen aumentat per un imprevist extraordinari, com un sinistre no cobert per l'assegurança per exemple.   

Per tant tu en teoría has acabat l'any amb superàvit i tindríes que tindre "en cash", en efectiu, els diners d'ell, eixos 1.500 eurets, però en la pràctica ...

Ara bé, també pot ser que si, que tot el mon vaja ingressat i tingues en el banc o en un calaixet els 1.500 eurets, però ressulta que no pots per causses "x" girar les quotes per a este any nou fins uns messos, i que previngues que fins eixa data de nou ingrés no vages a tindre prou per a pagar la totalitat de les despesses correntes com la llums de l'escala, el manteniment del elevador, la dona o l'empresa de la neteja, l'aigua del grifo comunitari, l'assegurança del edifici ...

I tens tres opcions : O deixes de pagar als proveïdors amb el perill de que el tallen la llum, el paren l'elevador o no el renoven l'assegurança amb el perill de que en cas de sinistre ja saps, o deixes de pagar-li el sou a la treballadora de la neteja; O tries entre a qui sí i a qui no pagar, discriminant a uns a favor d'altres; O si tens possibilitat fas un prèstec fins a la data en que tindràs de nou ingressos i amb ells cancelar el prèstexc i seguir pagant al dia a tothom.
I aixo es el que hi ha, i com diguem sempre, al César el que es del César. 

Ara bé, altra cosa ja es si volem qüestionar el perquè s'ha arrivat a eixe saldo negatiu, si ha segut perquè l'administrador es un deixat i no ha apretat als morossos, si no ha sabut contindre les despessses, siiii  ... això ja es altre cantar i ahí ja no entrem huí per huí, això si de cas altre dia.  

12 comentarios:

  1. Tens tota la raó Enrique.

    ResponderEliminar
  2. Més clar aigua. T'ha faltat posar el nom de cada cosa: l'Administrador seria l'Ajuntament i els veïns de la finca qui aporta ingressos a l'Ajuntament.
    L'Ajuntament pot tindre un saldo positiu, i no tindre cash. En el cas de Tavernes nomes cal pensar que la Generalitat li deu més d'1 milio d'euros que ja estaran en comptabilitat, però no en caixa. Com no està en caixa els ingressos de l'IBI del 2015. L''alcalde ho va explicar amb altres paraules però molt ben explicadet en parlar dels pressupostos en la Casa Cultura.

    Tot això li ho hauries d'explicar tu a l'exregidor d'Hisenda Víctor Borràs i al PSOE. I més despres d'una nota de premsa recent.

    ResponderEliminar
  3. Muy buena la explicación por clara y por tanto fácil de entender. Y parece mentira que un señor que según tengo entendido es economista diga lo que dice en este tema pues le da la razón al alcalde cuando éste asegura que hacía él los presupuestos ante la incapacidad de aquél de hacerlos : Si no sabe que teniendo efectivo tienes que prevenir futuros gastos fijos y no seguir el criterio de caja, difícilmente podrá llevar bien la economía de una administración.

    ResponderEliminar
  4. Molt de gent no s'heu creu pero era aixina: Jordi Juan tenia que agarrar per davant sempre els presupostos.

    ResponderEliminar
  5. Opció C: Prèstec bancari.
    Estem en pre-eleccions i no es temps d'anar enfadant a la gent que vol cobrar ni deixar de fer inversions.

    ResponderEliminar
  6. Com de costum Carlitos, pata al mig, i una vegada mes sense trellat. No s'ha fet cap de préstes, sinó una políssa. Quedes perdonat, sabem que parles i parles i no demostres massa idea.
    L'any passat no estavem en pre-eleccions i també es va fer, no un prestec com tu dius, sino una pòlissa. Per tant, sense arguments.

    ResponderEliminar
  7. No crec que a la gent li interese tant la diferencia entre préstec i crèdit,sols si ens costa o no diners a l'Ajuntament i perque no hi ha diners a la caixa. Però ja posats,dir que pels interesos d'ús de les pòlisses i els interesos que inicialment també es paguen del crèdit l'uses o no,actualment fan mínima la diferencia entre pòlissa i préstec. De les dues maneres es deixen diners a canvi d'unes despeses que pagarà l'Ajuntament. La única diferencia és que la pòlissa s'usa quan ens cal,a disponibilitat del que es gaste o del que no s'ingrese. I parlant del que no s'ingresa,que passa amb la part del superàvit que no està en caixa? Qui no paga? Taxes municipals,IBI's endarrerits,multes,administracions superiors,subvencions? Lo ideal es usar menys préstecs ni pòlisses,llevar-te de damunt interesos bancaris i cobrar-li'ls als propis morosos, i retallar en coses no precises,cosa esta última molt difícil,per no dir impossible entre els polítics en any d'eleccions.
    Per tant,amb idea i amb arguments.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No téns ni idea del que parles. Però això ja és un comú denominador en tu. Ni idea ni arguments i pocs coneixements tècnics. Es nota que treballes poc i gestiones menys. Així et va.

      Eliminar
    2. Conta'ns tú com va la cosa, a vore si és diferent del que diu ell,tan treballador i gran gestor com eres. Ell dona arguments,tú sols desqualificacions.
      1-0.

      Eliminar
  8. Molt bé. Ja sabem que saps la diferencia entre pòlissa i préstec.
    Ara sobre això que d'us de "lo ideal és usar menys préstecs ni pòlisses...", tant be que Enrique t'ho ha explicat i els motius i no t'has enterat. Sembles de l'escola de l'exregidor d'Hisenda, que no s'entera. I mira que ho ha fet Enrique ben explica't. Un 10 per a ell.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ah,que no és millor funcionar amb recursos propis que anar pregant als bancs? Ja sé el que ha explicat Enrique,i tu? No saps el que explique jo de que en any electoral,sospitosament,pugen les despeses,i per això és mala época per tindre cash?
      Ací,poc cash i molta Crash.
      El que mai s'entera és el que mai vol parlar del que ho fan els demés.

      Eliminar