miércoles, 20 de marzo de 2013

EDITORIAL : Falles : despilfarro o inversió ?

Cada vez que llegan las fallas se abre un debate sobre si éstas son un auténtico despilfarrro, y más en estas épocas de crisis, o por contra son al mismo tiempo que ocio una inversión que mueve la economía .

Voy a exponer unos datos a nivel local para ilustrar el debate :

-  REPERCUSIONES EN ECONOMÍA INDIRECTA : 

Pastelería en el centro de la ciudad : La he visitado dos tardes este puente, así como un bar para almorzar , cosa que no suelo hacer pues no soy mucho de locales cerrados de este tipo . Observo en éste un local lleno , lo cual no suele suceder pues no es un negocio de masas, y en cuanto a la primera, cinco personas atendiendo frente a las dos habituales, tres como máximo los festivos . Me comenta el dueño que en el otro local que tiene en una calle secundaria y debido a la ofrenda y las fallas que allí se concentraban, ha vendido en dos horas de una tarde lo que un festivo normal .
De este negocio comen 12 personas, y con estos ingresos asegura su subsistencia y con ella la de todas estas personas y sus familias . Y así muchos negocios locales .

- REPERCUSIONES EN ECONOMÍA DIRECTA : 
Casales llenos, carpas falleras llenas, bares de las fallas y alrededores a tope. Y con todo ello beneficio para las fallas que al mismo tiempo reinvierten en consumibles para atender la demanda de comida y bebida , así como en mejores fallas, castillos de fuego, carpas, etc.  Todo esto crea empleo y de ello comen muchísimas personas, además de que ayuda a los suministradores a poder mantener el negocio todo el año .

- Y por último, muchas personas con una situación mala por la que está cayendo, estos días se olvida de sus problema, y eso no tiene precio .

Es verdad que estas fiestas conllevan un gasto para la administración , es decir, para los bolsillos de todos, falleros y no falleros, bastante grande : Limpieza viaria, seguridad, personal para montaje y
desmontaje de entablado para eventos, etc. . Pero pienso que , y más en época de crisis, que la administración y todos los que aún podemos hacerlo, debemos apoyar aquellas iniciativas que conlleven impulso económico .

Así que por mí, adelante con estas actividades : Pero, ¿ y ustedes, que piensan ?

Cada vegada que arriben les falles s'obri un debat sobre si estes són un autèntic despilfarrro, i més en estes èpoques de crisi, o per contra són alhora que oci una inversió que mou l'economia. 


Exposaré unes dades a nivell local per a il·lustrar el debat : 


- REPERCUSSIONS EN ECONOMIA INDIRECTA :


 Pastisseria en el centre de la ciutat : L'he visitat dos vesprades este pont, així com un bar per a esmorzar , cosa que no sòl fer perquè no sóc molt de locals tancats d'este tipus . Observe en este un local ple , la qual cosa no sol succeir perquè no és un negoci de masses, i quant a la primera, cinc persones atenent enfront de les dos habituals, tres com a màxim els festius . Em comenta l'amo que en l'altre local que té en un carrer secundari i a causa de l'ofrena i les falles que allí es concentraven, ha venut en dos hores d'una vesprada el que un festiu normal .

 D'este negoci mengen 12 persones, i amb estos ingressos assegura la seua subsistència i amb ella la de tots estigues persones i els seues famílies . I així molts negocis locals . 

- REPERCUSSIONS EN ECONOMIA DIRECTA : 


Casals plens, carpes falleres plenes, bars dels falles i contornejada a límit. I amb tot això benefici per als falles que al mateix temps reinvertixen en consumibles per a atindré la demanda de menjar i beguda , així com en millors falles, castells de foc, carpins, etc. 

Tot açò crega ocupació i d'això mengen moltíssimes persones, a mes que ajuda als subministradors a poder mantindre el negoci tot l'any .

 - I finalment, moltes persones amb una situació roïna per la que està caient, estos dies s'oblida dels seus problema, i això no te preu . 


És veritat que estigues festes comporten un gasto per a l'administració , és a dir, per a les butxaques de tots, fallers i no fallers, prou gran : Neteja viària, seguretat, personal per a muntatge i desmuntatge d'entaulat per a esdeveniments, etc. . Però pense que , i més en època de crisi, que l'administració i tots els que encara podem fer-ho, hem de recolzar aquelles iniciatives que comporten impuls econòmic . 


Així que per mi, avant amb estes activitats : Però, i vostés, que pensen ?


1 comentario:

  1. Pense que si i que no. Per una part es meneja molta gent i diners, es la festa mes gran del poble (després del Festivern,je,je) i esta clar que molts comerços i hosteleria els proporciona bones caixes.
    Per altra, els diners que es gasten les falles em semblen excessius, i no de ara sinó de sempre. El monument i les verbenes es mengen gran part del pressupost de cada casal. Jo crec que es podria reduir el volum (en València el monument mig de barri no es mes gran que els nostres) i trobe aberrant varies verbenes en marxa a l'hora en pocs metres de distancia. Ja que hi ha crisi i que hi ha una JLF deuria haver-hi també trellat i mirar estes coses, perquè qui la paga son els fallers de tota la vida que estan apurats i no poden ni pagar la quota. Perquè igual a València que al poble esta notant-se prou la crisi, a València diuen 4.000 fallers menys a l'ofrena i al poble families de 5 fallers on només en segueixen 1 o 2 en la falla. No seria millor passar les quotes de 150 a 100 o 75 € i continuar amb el mateix planter de fallers? Crec que el millor actiu de les comissions son la gent.
    També trobe hauria de dir, proposar i "obligar" l'Ajuntament a l'entorn faller en quant a retalls en despeses superflues, en tant com en subvenciona a estes associacions. A altres entitats socials i esportives els demana justificant de en que es gasten els diners, a les falles deuria ser igual, ja que les paguem indirectament tot el poble, també els que no siguen fallers.

    ResponderEliminar