miércoles, 9 de enero de 2013

EDITORIAL : Dos cares d'una realitat

Viendo anteayer un  programa de televisión, se pudieron ver dos caras de la sociedad en la que vivimos . 

El programa en primer lugar versaba sobre los negocios de compraventa de oro y nos mostraba como cada día hay más y más gente que tiene que recurrir a vender sus joyas para subsisitr, dándose el caso de que las empresas que compran oro llegan a adelantar el dinero a aquellas que lo tienen empeñado en el Monte de Piedad para que lo desempeñen y después comprárselo, al no poder yá renovar más con el crédito concedido por el empeño y tener que vender . 
En la segunda parte por contra, veíamos en un programa sobre el lujo como una señora se gastaba sin pestañear ni importarle el precio ( así lo afirmó, la compraba porque le gustaba costase lo que costase) casi 10.000 euros en una pulsera , además de 1.200 en un bolso, 450 en un  foulard que denominaban "palestino" ( lo cual me pareció incluso inmoral y ofensivo porque cuantos palestinos comerían con ese dinero ) o 2.400 en una chaqueta, todo ello en una hora escasa y en una sola calle de la capital valenciana .

Y yo planteo : ¿ Es justo que esa señora pague el mismo IVA por unos zapatos de 1.000 euros en una zapatería de lujo que el que los compra en un mercadillo por ahorro o incluso porque es la única forma de poder comprárselos ? 



Yo pienso que no, que debería de existir un impuesto de lujo o un IVA extraordinario para ciertas operaciones comerciales de este tipo , objetos de lujo que son comprados sin siquiera preguntar el precio, simplemente porque gustan y pueden . Ello no repercutiría para nada en el flujo de estas ventas, pues el que paga 1.000 euros por unos zapatos porque les gustan cueste lo que cueste, como ellos mismos señalaban en el programa, igual los compraría por unos cuantas o centenas decenas de euros más , y al mismo tiempo nos beneficiaríamos toda la sociedad con la recaudación de esos impuestos.

Y más teniendo en cuenta que la venta de, por ejemplo coches de lujo o joyas de alto precio no ha bajado en este último año, sino todo lo contrario : Y luego dice el señor Rajoy que las cargas se han repartido por equitativamente ...

Veient despús-ahir un programa de televisió, es van poder veure dos cares de la societat en què vivim . 

El programa en primer lloc versava sobre els negocis de compravenda d'or i ens mostrava com cada dia hi ha més i més gent que ha de recórrer a vendre les seues joies per a subsisitr, donant-se el cas que les empreses que compren or arriben a avançar els diners a aquelles que ho tenen empenyat en el Monte de Pietat perquè ho desempenyen i després comprar-se'l, al no poder ja renovar més amb el crèdit concedit per l'interés i haver de vendre . 

En la segona part per contra, véiem en un programa sobre el luxe com una senyora es gastava sense pestanyejar ni importar-li el preu (així ho va afirmar, la comprava perquè li agradava costara el que costara) quasi 10.000 euros en una polsera , a més de 1.200 en un bossa de mà, 450 en un fulard que denominaven 'palestino' (la qual cosa em va paréixer inclús immoral i ofensiu perquè quants palestins menjarien amb eixos diners) o 2.400 en una jaqueta, tot això en una hora escassa i en una sola carrer de la capital valenciana . 

I jo plantege : És just que eixa senyora pague el mateix IVA per unes sabates de 1.000 euros en una sabateria de luxe que el que se les compra en un mercat ambulant per estalvi o inclús perquè és l'única forma de poder comprar-se'ls ? 

Jo pense que no, que deuria d'existir un impost de luxe o un IVA extraordinari per a certes operacions comercials d'este tipus , objectes de luxe que són comprats sense tan sols preguntar el preu, simplement perquè agraden i poden . Això no repercutiria per a res en el flux d'estes vendes, perquè el que paga 1.000 euros per unes sabates perquè els agraden coste el que coste, com ells mateixos assenyalaven en el programa, igual els compraria per uns quantes o centenes desenes d'euros més , i al mateix temps ens beneficiaríem tota la societat amb la recaptació d'eixos impostos.


I més tenint en compte que la venda de, per exemple cotxes de luxe o joies d'alt preu no ha baixat en este últim any, sinó tot al contrari : I després diu el senyor Rajoy que les càrregues s'han repartit per equitativament ...

2 comentarios:

  1. Xe Enrique, estàs d'un marxiste últimament...

    ResponderEliminar
  2. La veritat es qu'esta política neolliberal tan extrema del PP m'està fent cada vegada estar més i més d'acord en els plantejaments dels partits socialistes, però de moment ens quedem en la sociademocràcia, com vos he dit alguna que altra vegada, línea política amb la qual ja fa tems hem sent identificat .

    ResponderEliminar