lunes, 22 de octubre de 2012

GABINET PREMSA AJUNTAMENT, varis

Tavernes manifestarà el seu malestar a Iberdrola pels talls de llum que pateix en ciutat i platja

L’Ajuntament de Tavernes vol expressar a la companyia elèctrica Iberdrola el seu malestar pels talls de llum reiterats que estan afectant el subministrament del servei en una àmplia zona dels nuclis urbans de la ciutat i de la platja.

Especialment destacat ha sigut el tall de subministrament que entre la vesprada i la nit de diumenge passat va mantenir completament fosc el nucli urbà i les vivendes de la major part de la població, especialment el sectors de la zona est, que van patir talls intermitents durant les primeres hores de la vesprada fins que es va produir un tall de subministrament total de quasi quatre hores.

El tall de subministrament elèctric sembla que va ser originat per una avaria en la línia entre Tavernes i Cullera que abasteix la zona est de la població, deguda als desperfectes ocasionats per un tret fortuït d’un caçador. Aleshores, mentre es localitzava el punt de l’avaria, es van produir diferents talls de llum fins que es van realitzar les faenes de reparació del punt afectat.

L’Ajuntament de Tavernes traslladarà als representants de la companyia elèctrica el seu malestar pels talls de subministrament que de forma continuada estan deixant sense servei una gran zona de la ciutat, i demanarà una solució que pose fi a esta situació molesta.

Tavernes entrega a l’EPSAR l’avantprojecte de la depuradora

En estos moments, segons el conveni que l’Ajuntament i l’EPSAR firmaren l’any 2009, les pròximes accions per a la construcció de la nova depuradora, infraestructura imprescindible per al desenvolupament del Pla General d’Ordenació Urbana, depenen ara de l’EPSAR i de la Generalitat Valenciana .

El passat 7 de setembre, l’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, la regidora d’Urbanisme, Carmen Canet i tècnics municipals varen mantindre una reunió amb el nou gerent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR), José Luis Martínez Muro, al qual es va lliurar l’avantprojecte de la depuradora i altres documents tècnics perquè l’Entitat Pública de Sanejament puga emetre el seu informe de supervisió i done el vistiplau, segons marquen les clàusules del conveni de construcció de la nova depuradora firmat l’any 2009 entre l’Ajuntament i l’EPSAR.

En la reunió es va poder constatar la preocupació del gerent, ja que la complicada situació financera de l’EPSAR impedix a esta entitat finançar les obres a curt i mitjà termini. Segons han informat diversos mitjans de comunicació autonòmics, l’EPSAR es troba en una absoluta fallida tècnica.  

Cal recordar que el conveni per a la construcció de la nova depuradora que firmaren l’Ajuntament de Tavernes i l’EPSAR en 2009 consistia bàsicament que l’Ajuntament es fa càrrec dels costs i contractació dels projectes tècnics i també de l’expropiació dels terrenys on s’ubicarà la nova depuradora. D’altra banda, l’EPSAR es compromet a supervisar estos projectes i a finançar els més de 36 milions d’euros del cost de les obres de la depuradora i dels col·lectors generals.

Una vegada l’Ajuntament haja rebut els informes de supervisió de l’EPSAR s’ha de demanar l’autorització d’abocaments a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i tramitar el pla especial que la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat ha d’aprovar per a poder expropiar després els terrenys. El termini per a l’aprovació d’un pla especial és d’un mínim de dos a tres anys.

Segons ha indicat l’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, “encara que els tràmits en urbanisme són llargs i lents, l’Ajuntament està complint les seues obligacions. Després de la signatura del conveni en 2009 no va ser fins a l’octubre de 2011 quan l’Ajuntament va adjudicar la redacció de l’avantprojecte que ara acabem d’entregar a l’EPSAR. Esperem rebre prompte els seus informes de supervisió i poder accelerar després l’aprovació del pla especial”.

Una vegada el pla especial estiga aprovat, s’haurà de contractar el projecte constructiu de la nova depuradora i el projecte d’expropiació forçosa, i després expropiar els terrenys afectats per a la construcció, tràmits que dilataran encara més el conveni fins que arribe al punt final.
Una vegada l’Ajuntament haja cedit els terrenys a l’EPSAR, esta entitat haurà de contractar la construcció de la depuradora. L’alcalde ha remarcat que “esperem que, quan arribe el moment, l’EPSAR complirà els seus compromisos i posarà el 36 milions d’euros per a la construcció de la nova depuradora. D’esta manera els sectors del Pla General que ara no es poden urbanitzar podrien executar-se quan la situació econòmica millore”.

Cronologia dels fets

Any 2002. Mentre s’estava fent el nou PGOU de Tavernes, l’EPSAR informa que, per a urbanitzar i donar servei als sectors prevists en este PGOU, no n’hi ha prou amb les tres depuradores existents. A més, estes tres depuradores estan massa prop dels dos nuclis urbans i s’han de desmantellar.
Any 2004. La Comissió Territorial d’Urbanisme de València aprova definitivament l’actual i vigent PGOU, en què es fa una reserva de sòl de 20.000 metres quadrats per a construir una nova depuradora pròxima a la línia del ferrocarril. Però este PGOU té moltes deficiències: els sectors urbanitzables no tenen garantits els subministraments d’aigua potable i de llum ni la depuració d’aigües residuals, i és impossible urbanitzar. I molts altres, a banda, estan afectats per carreteres, vies pecuàries, la ronda sud del poble i la canalització del riu Vaca. De manera que d’aleshores fins ara, huit anys després, només un agent urbanitzador, el del Sector 12, està a punt d’acabar les obres d’urbanització.
Eleccions municipals de l’any 2007. No s’ha urbanitzat res del que s’havia aprovat l’any 2004, però en els projectes de La Vall del Mar i Granata Golf encara es planteja passar més sòl de rústic a urbanitzable. Aleshores, es canvia l’emplaçament d’aquella futura depuradora, s’incrementa i es reserven 55.000 metres quadrats de sòl buscant un altre emplaçament (partida del Tancat) i s’elabora un nou pla especial per a legitimar la construcció de la nova depuradora en este emplaçament.
Any 2009. Es signa el conveni entre el nostre Ajuntament i l’EPSAR per a finançar i construir la nova estació depuradora de Tavernes i els col·lectors generals que la connecten amb el nuclis urbans del poble i de la platja. La nova depuradora tindria capacitat per a atendre el sanejament de les aigües residuals dels nuclis urbans existents i dels nous desenvolupaments urbanístics prevists en el PGOU per als pròxims anys. A més, les tres depuradores actuals es desmantellarien i passarien a ser estacions de bombeig. Tot el finançament de la construcció de la nova estació depuradora aniria a càrrec de l’EPSAR: 36.667.297,56 euros, aproximadament.
Novembre 2010. L’Ajuntament fa un préstec de 5,7 milions d’euros. Entre altres partides pressupostàries, se n’habilita una de 900.000 euros per a cobrir els costos de l’expropiació dels terrenys on s’ubicaria la futura depuradora. Per les característiques del préstec, si l’expropiació no es fa abans del 31 de desembre de 2012, estos 900.000 euros s’han de tornar.
Octubre 2011. L’Ajuntament, ja amb nou govern municipal, adjudica la redacció de l’avantprojecte de la depuradora i altres projectes i estudis tècnics a l’UTE Abakal-KM.
Març 2012. L’Ajuntament aprova el Pla d’Ajust Econòmic i decideix tornar el préstec de 900.000 euros destinats a l’expropiació dels terrenys. Segons estan els tràmits de la nova depuradora, queda clar que l’expropiació no es produirà abans del 31 de desembre de 2012 i, per tant, no té gens de sentit seguir pagant interessos al banc.
31 d’agost de 2012. L’Ajuntament rep treballs encomanats a l’UTE Abakal_KM.
7 de setembre de 2012. L’Ajuntament de Tavernes entrega formalment l’avantprojecte de la depuradora i els altres documents tècnics a l’EPSAR perquè esta emeta el seu informe de supervisió.
24 de setembre de 2012. L’Ajuntament de Tavernes entrega formalment la memòria d’impacte patrimonial per al projecte de la nova depuradora al director territorial de Turisme, Cultura i Esport perquè l’òrgan competent emeta el corresponent informe en matèria de protecció de patrimoni cultural.

ES A DIR, ARA QUE JA TENIM PROJECTE DE DEPURADORA , POT SER ENS TROVEM EN QUE NO HI HAN DINERS PER A FER-LA : LLAVORS, QUINA PRESA TENÍA EL GOVERN ANTERIOR EN ENDEUTAR-SE MÉS ENCARA PER A ADQUIRIR ELS TERRENYS, SI AL MENYS EN DOS-TRES ANYS NO FARÀN FALTA ?

PERQUÈ, SEGONS ELS CÁLCULS EXPOSATS, COM A PROMPTE LA TINDREM EN 2015, I MENTRES TANT, TOT PARAT EN QUANT A URBANITZACIONS NOVES : MENYS MAL QUE ELS TEMPS NO ESTÀN TAMPOC PER LA LLAVOR .

No hay comentarios:

Publicar un comentario