viernes, 26 de octubre de 2012

EDITORIAL : Sobre tipus de democràcia

Vaig escoltar en la televisió un dia d'estos, les definicions de "democràcia optativa" enfront de "democràcia participativa" : Mentres que en la primera, el nostre sistema actual de democràcia, hi ha llistes tancades de candidats en què només pots optar entre un o altre partit, en les democràcies participatives sí que pots triar les persones, d'un o més partits, que cregues més convenient .

 I és un tema que deu fer-nos reflexionar, i pensar si no per este sistema nostre és pel que hi ha l'indiferéncia actual entre els nostres polítics, el tercer problema per als espanyols, i la ciutadania . 

Potser anirà sent hora d'anar pensant en canviar el sistema actual i convertir-ho en una democràcia participativa, però això no serà possible amb els partits actuals, atés que l'actual sistema els interessa, a fi d'anar col·locant a uns ja altres al seu capritx, i que la disciplina de vot siga infranquejable : Ja ho va dir Alfonso Guerra, 'el que es moga no ix en la foto " .


Tal vegada vaja seguent hora també de anar pensant en votar sols a les opcions polítiques que defenguen la democràcia participativa, i entre ells no estàn ni PP ni Psoe..


Escuché en la televisión un día de éstos, las definiciones de democracia optativa frente a democracia participativa : Mientras que en la primera, nuestro sistema actual de democracia, hay listas cerradas de candidatos en las que sólo puedes optar entre uno u otro partido, en las democracias participativas sí puedes elegir a las personas, de uno o más partidos, que creas más conveniente .

Y es un tema que debe de hacernos reflexionar, y pensar si no por este sistema nuestro es por lo que existe el desapego actual entre nuestros políticos, el tercer problema para los españoles, y la ciudadanía .

Quizás vaya siendo hora de ir pensando en cambiar el sistema actual y convertirlo en una democracia participativa, pero ello no será posible con los partidos actuales, dado que el actual sistema les interesa, con el fin de ir colocando a unos ya otros a su antojo, y que la disciplina de voto sea infranqueable : Ya lo dijo Alfonso Guerra, "el que se mueva no sale en la foto".

Quizás vaya siendo hora también de ir pensando en votar sólo a las opciones políticas que defiendan la democracia participativa, y entre ellos no están ni PP ni Psoe.

1 comentario:

  1. Tampoc sembla que vullgueren estar EU ni el Bloc. Que n'opinen.

    ResponderEliminar