lunes, 27 de agosto de 2012

EDITORIAL : El "miracle" alemà

Tres escenaris :

El primer, un espanyol llicenciat superior, treballador d'una multinacional, amb un sou quasi el doble que en Espanya , i que acaba de comprar un pis en el centre de Colonia a 3.000 euros metre quadrat, molt més barat doncs que en el centre de , per exemple, Barcelona . Això sí, per a dinar sols te 15 minuts , i la majoria dels seus companys de treball eu fan en el mateix lloc de treball, sobre la taula de la feina o en una tauleta al costat de les maquines.

Segon escenari, una espanyola amb estudis mitjans, que treballa en dos llocs per a traure no arriba a 700 euros entre els dos, per unes 25/30 hores sematnals . Té que compartit pis, llogat per supost, per a poder malviure .

Tercer escenari , un socióleg alemà que en quatre frases definix el "miracle" alemà :

Però sols si eres llicenciat superior ...
- Més hores pel mateix sous
- Les mateixes hores per un sou menor.
- Menys atur a costa de un treball més precari .
- Més desigualtats socials degudes a eixe treball més precari . 

Es este el model que volem per a Espanya ? La senyora Merkel i el senyor Rajoy sí , jo no, I vostés ? .

Perquè jo no si el seu serà el model correcte, però el cert es que tots els alemans que poden se'n venen a viure a Espanya en quant poden .

I perquè pense que , com he dit altres vegades, a treball més precari i a menys sous, menys inversió i gasto corrent, i en conseqüència menys recaptació d'impostos i menys creació de llocs de treball : França i els Estat Units, entre altres, estan seguint el camí contrari, el expansiu amb menys pressió fiscal i en conseqüència més capital fluint pel mercat, vorem quin dels dos models al final es el correcte . Esperem que no ens quedem pel camí, que de moment sí estem fent-ho .

No hay comentarios:

Publicar un comentario