jueves, 15 de octubre de 2015

PACTE AMB PODEMOS : TORNE A DIR, NO ÉS POR NO IR ..,.

Article vist ahir en "El Temps"
Compromís-Podem, pacte en perill
VÍCTOR MACEDA 14/10/2015
El possible pacte entre Compromís i Podem per tal d'acudir conjuntament a les eleccions espanyoles del 20 de desembre penja d'un fil, fins al punt que alguns dirigents del Bloc Nacionalista Valencià ja asseguren que l'acord és "impossible".
D
imarts, 20 d'octubre, l'executiva de Compromís ha de decidir si avala o no les negociacions amb Podem per tal de pactar una candidatura unitària de cara als comicis estatals. Ara bé, el temps passa, i les possibilitats que l'acord fructifique, s'esgoten a poc a poc. El desig indissimulat d'Iniciativa del Poble Valencià contrasta amb la negativa dels militants del Bloc Nacionalista Valencià, expressada en referèndum i que el decurs dels esdeveniments no ha fet sinó consolidar: el resultat de Catalunya Sí Que Es Pot, l'assumpció de la direcció estatal de Podem -ahir, per boca de Carolina Bescansa- de la impossibilitat de guanyar les eleccions del 20 de desembre i la decisió de no integrar-se, per tant, en el pròxim Govern espanyol, són els darrers arguments esgrimits pels contraris al pacte.


Sobretot, però, prima la sensació d'improvisació i de menysteniment per part de Podem. El programa electoral dels violeta, que s'havia d'haver conegut a mitjans de setembre, continua sent un secret sense data concreta de publicació. Tampoc no hi ha registrada cap marca valenciana de Podem, raó per la qual, malgrat que s'arribara a un acord, no es podria constituir un grup parlamentari propi. El reglament del Congrés dels Diputats, en el seu punt 23.2, apunta que dues formacions que no s'han enfrontat a les urnes no poden formar grups parlamentaris diferents, tal com ja ha succeït amb ICV i Esquerra Unida o amb el PSC i el PSOE.



Tenint en compte que Mariano Rajoy signarà el decret de convocatòria electoral el 25 o 26 d'octubre, que el període de formalizació de coalicions conclourà el 6 o 7 de novembre i que calen 21 dies per legalitzar un partit polític, la filial valenciana de Podem hauria de registrar-se durant les pròximes hores o no podria obtenir el CIF autòcton que li permetera de formar un grup independent amb Compromís. El secretari general del Bloc, Enric Morera, va deixar clar en una entrevista a EL TEMPS que la coalició valencianista no se subordinaria "a cap plataforma estatal", i l'eurodiputat Jordi Sebastià, en aquesta mateixa línia, va admetre la seua por al possible pacte. "L'ADN de la llista ha de ser 100% valencià", remarquen les fonts del Bloc consultades avui, contràries a "donar-li a un altre les claus de casa nostra".



"La situació és insostenible. Falten cinc dies per a la reunió de l'executiva i no en sabem res, de la proposta de Podem. A Iniciativa són més d'esquerres que de país, volen dur-nos la núvia i que ens hi casem a la força, però no ho admetrem. Si estan disposats a trencar Compromís perquè el país que de debò els agrada és Espanya, ja s'ho faran", explica una altra font nacionalista, molt molesta per la manera com s'ha gestionat tot aquest procés. De fet, allò que el Bloc ha pogut saber, ha sigut en conversa directa amb el número 2 de Podem, Íñigo Errejón, que els hauria suggerit la possibilitat que Compromís ocupara els llocs 1 i 4 per València, el 2 i el 4 per Alacant i el 2 per Castelló. Només els tres primers tindrien l'escó garantit, perquè el 4 per Alacant i el 2 per Castelló no serien diputats si la hipotètica llista no se situara per damunt del 30% dels vots, cosa que sembla molt i molt difícil.



Les enquestes conegudes amb motiu del Nou d'Octubre, segons les quals Compromís amb prou feines sí aconseguiria dos diputats en cas d'anar en solitari, no amoïnen els valencianistes, conscients que la demoscòpia sempre juga en contra seua. Ans al contrari, pensen que tenen a l'abast 300.000 vots -el 24M van obtenir-ne més de 450.000- que es traduirien en dos escons per València i un altre per Alacant. Al capdavall, els tres escons d'eixida que Podem els oferiria, que com a molt en podrien ser quatre, si els deixaren liderar també la candidatura castellonenca.



Amb tot, en són ben pocs, els que contemplen un escenari de trencament. L'opció que Iniciativa es presente de bracet de Podem, i el Bloc, sota una marca paraigua alternativa a la de Compromís, és un escenari tan dramàtic que la majoria prefereix descartar-lo per complet. Certament, la tensió és gran, però la coalició forma part del Govern valencià i és al capdavant d'un centenar d'ajuntaments, amb tot el que això comporta. A més, l'evolució de les negociacions per tal de confegir una llista conjunta a Galícia tampoc no travessen el millor moment. Per bé que el 23 de setembre es va anunciar un acord entre Podem, Anova i Esquerda Unida, Xosé Manuel Beiras ha explicitat que l'entesa no culminarà si no deriva en un "subjecte polític gallec", és a dir, completament independent del futur grup parlamentari de Podem, tal com ho serà Catalunya Sí Que Es Pot.



Mentrestant, al País Valencià, Antonio Montiel, com a secretari general de Podem, prova de fer força perquè el diàleg amb Compromís acabe satisfactòriament. Ha traslladat als representants del Bloc la importància d'enllestir ja mateix la llista conjunta i que una reforma posterior del reglament del Congrés -en cas que hi haja canvi polític a l'Estat- aplane el camí a un grup propi valencià. Els valencianistes, però, s'estimen més de no contravenir l'opinió de la seua militància -el 74% de la qual va oposar-se a un acord amb els de Pablo Iglesias- i veuen amb més bons ulls d'anar a parar al grup mixt amb dos, tres o quatre representants escollits estrictament com a Compromís. Una marca que va ser l'autèntica sorpresa del 24 de maig i que d'aleshores ençà no s'ha desgastat gaire. Les fonts de la direcció del Bloc asseguren que no acceptaran cap proposició que no implique una "independència orgànica i funcional plena" en relació al grup parlamentari de Podem.


Excel.lent anàlisi, llegiu, llegiu els partidaris de pactar amb Podemos : Com vaig dir fa un temps, no és por no ir però ir pa na es tontería, i traure els mateixos diputats asoles que amb companyía, sense grup propi i diluint damunt l.identidat de Compromís ... és tontería
Així que deixem de perdre el temps amb este tema que tenim feina i treball per davant de valent per a consolidar el nostre projecte també a nivell nacional amb 2/3 o 4 diputats , els que els valencians vullguen, pèrò amb una clara identidat valenciana i valencianista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario