L'escriptor Rafael Chirbes posa nom a la plaça de la Casa de la Cultura de Tavernes
La plaça de Tavernes on estan la Casa de la Cultura i la Biblioteca Municipal, i casualment on va nàixer l'escriptor, va pasar ahir a denominar-se “Plaça de l’escriptor Rafael Chirbes” en l'acte Univers Chirbes que va servir per reconèixer i homenatjar la figura i l'obra d'un novel·lista clau de la literatura contemporània.
L’Ajuntament de Tavernes, amb la Fundación Rafael Chirbes, va fer ahir un homenatge a l’escriptor a través de l'Univers Chirbes, amb què es va omplir el vestíbul de la Casa de la Cultura.
L’autor d’obres com Crematorio, En la orilla i La buena letra, entre d'altres, que li van valdre el Premi Nacional de Narrativa i de la Crítica, va ser un dels ambaixadors més il·lustres de Tavernes; per això, l’Ajuntament es va comprometre a mantindre viva la seua memòria, obra i llegat.
El crític literari i novel·lista, nascut a Tavernes en 1949, vivia a Beniarbeig. Tot i que va tindre diverses residències al llarg de la seua vida, sempre recordava la infància al poble, tal com va fer en el Ple de març, quan l'alcalde, Jordi Juan, el va nomenar fill predilecte.
L'acte d'ahir el va encetar la regidora de Cultura, Encar Mifsud, qui va donar pas a una taula literària on participaren els clubs de lectura de Dénia, Beniarbeig i Tavernes. Cadascun va explicar el treball que han dut a terme amb l'obra de Chirbes, especialment La buena letra o Mimoun, que no va deixar a cap lector indiferent i els va servir per endinsar-se en el seu món.
En acabar, l'alcalde de Tavernes, Jordi Juan, junt amb els alcaldes de Dénia i Beniarbeig, va presentar el conveni Universo Chirbes, en col·laboració amb la Fundació i l'Ajuntament de Valverde de Burguillos també, per tal d’ajudar a difondre el llegat literari i contribuir al patrimoni cultural dels valencians. Jordi Juan va assenyalar que "el conveni té una finalitat molt clara: què podem fer les instituciones locals vinculades a Chirbes per a potenciar la seua obra, figura i pensament. No volem apropiar-nos de res ni ser els protagonistes, el que volem és ajudar, posar recursos públics a la Fundació que té en les seues mans una figura clau de la literatura dels últims anys".
Durant l'acte, la Fundació va donar a la Biblioteca Municipal de Tavernes els llibres de Chirbes traduïts a diferents llengües que estaven exposats. La jornada es va tancar amb la descoberta de la placa en l'enclavament on hi ha la Casa de la Cultura per part de Nuria Micó, neboda del novel·lista.
La neboda de l’autor, Maria José Micó, i presidenta de la Fundació va ser l’encarregada de presentar el numero zero de l’anuari “Universo Chirbes”, que inclou el discurs que va pronunciar Chirbes en l’acte de nomenament de fill predilecte de Tavernes, una entrevista que li va fer Josep Bertomeu Moll, un poema de Manuel Vázquez Montalbán, escrits de Javier Lluch-Prats, de Jorge Herralde, a més d’articles, fotografies dels seus viatges, etc.
"3 mirades a Chirbes" va reunir en una taula rodona al productor executiu de la pel·lícula En la orilla, Enrique Viciano, la diputada de Teatres, Rosa Pérez, a José Alberto Fuentes, productor de teatre i a una representant de l’editorial ja que l’editor Jorge Herralde no hi va poder assistir. Ens van mostrar les tres visions de l’obra de Chirbes: la cinematogràfica, la teatral i la literària. A més, ens van avançar que l'adaptació al teatre de l'obra En la orilla serà una realitat en el 2017 en una gira a nivell nacional, i la pel·lícula está prevista que s'estrene en les sales espanyoles en octubre del 2018 i la idea es presentar-la al festival de Cannes en 2019.
Durant l'acte, la Fundació va donar a la Biblioteca Municipal de Tavernes els llibres de Chirbes traduïts a diferents llengües que estaven exposats. La jornada es va tancar amb la descoberta de la placa en l'enclavament on hi ha la Casa de la Cultura per part de Nuria Micó, neboda del novel·lista.
No hay comentarios:
Publicar un comentario